Crumble z jabłkiem i żurawiną.

Crumble to jedno z bardziej udanych połączeń deseru i, na przykład, konkretnego, sycącego śniadania. Co więcej, to również jedna z tych potraw, do przyrządzenia których możesz wykorzystać zarówno wiele gatunków świeżych owoców, w zależności od sezonu i dostępności, jak też owoce mrożone.

Mając na uwadze, że także kruszonkę można przygotować co najmniej na kilka sposobów, otrzymujemy danie szybkie i proste, choć o wielu obliczach.

Szara reneta, wręcz stworzona do potraw na gorąco (choć zdecydowanie nie tylko do nich) stanowi naturalną podstawę klasycznego crumble, którą w tym przepisie uzupełnia żurawina i granat. Owoce jak zwykle dosładzam w minimalnym stopniu, dlatego jeśli wolisz słodsze smaki, zwiększ ilość syropu daktylowego (albo miodu, czy cukru – jeśli chodzi o cukier, jak zawsze bardzo polecam cukier kokosowy).

Zamiast tradycyjnie używanych do kruszonki masła, cukru trzcinowego i mąki pszennej, bazuję na bezglutenowej mące (np. owsianej lub kasztanowej), nierafinowanym oleju kokosowym i cukrze kokosowym, którego dodaję bardzo niewiele. W ten sposób crumble zachowuje bezglutenowy i jednocześnie wegański charakter. Mąkę możesz zastąpić również mielonymi orzechami.

Crumble z jabłkiem i żurawiną

Crumble z jabłkiem i żurawiną

Crumble z jabłkiem i żurawiną – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1,2 kg szarej renety
  • 500 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 1/2 granatu
  • 2-3 łyżki syropu daktylowego (ewentualnie miodu)
  • 50 g nierafinowanego oleju kokosowego + trochę do natłuszczenia formy
  • 100 g bezglutenowej mąki (np. owsiana, kasztanowa, ryżowa)
  • 25 g cukru kokosowego
  • duża garść orzechów nerkowca lub orzechów laskowych
  • 1/2 ziarenka tonki (świeżo startej)
  • 1/3 gałki muszkatołowej (świeżo startej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki goździków (rozgniecionych w moździerzu)

Crumble z jabłkiem i żurawiną – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Żurawinę przełóż do garnka, dodaj syrop daktylowy i duś przez chwilę, aż owoce zaczną mięknąć i pękać, ale zachowają kształt. Odstaw.
  3. W misce zagnieć dłońmi mąkę, cukier i olej kokosowy, aż uzyskasz kruszonkę. Do kruszonki dodaj grubo posiekane orzechy i wymieszaj.
  4. Obrane ze skórki renety pokrój na dość duże kawałki i przełóż do natłuszczonego olejem kokosowym naczynia do zapiekania.
  5. Do żurawiny dodaj pestki granatu, wymieszaj i przełóż całą zawartość garnka do jabłek. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
  6. Posyp wierzch kruszonką z orzechami i wstaw do piekarnika.
  7. Piecz ok. 25-30 minut (do czasu, aż wierzch ładnie się zrumieni).

Sprawdź też inne przepisy na CRUMBLE.

Crumble z jabłkiem i żurawiną

Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 03/2017)