• OWOCE:
  • 200 g czerwonych porzeczek
  • 400 g borówek amerykańskich
  • 6 białych brzoskwiń
  • 4 śliwki
  • 3 figi
  • KRUSZONKA:
  • 200 g płatków owsianych bezglutenowych (Provena)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki surowego kakao
  • garść orzechów laskowych lub nerkowców

Owoce zapiekane pod orzechowo-kakaową kruszonką.

To świetny sposób na zagospodarowanie nadwyżki dowolnych owoców sezonowych. Możesz zapiec w ten sposób właściwie każde ulubione owoce. Sprawdzą się tu w szczególności wiśnie, borówki, czereśnie, porzeczki, jagody, figi, maliny, truskawki, morele czy brzoskwinie w dowolnych układach. Szczególnie fajnie zapiekają się borówki:-)

Połączenie borówek, porzeczek, śliwek, brzoskwiń i świeżych fig jest tak słodkie samo w sobie, że nie ma potrzeby dodawać cukru, syropu ani innych słodzików. Kruszonka także nie zawiera cukru – to tylko posiekane orzechy, płatki owsiane, surowe kakao i nierafinowany olej kokosowy.

Crumble pod kruszonką z orzechów i płatków owsianych przypomina owsiankę z pieca o odwróconych proporcjach. Owoce stanowią tu bazę, a chrupka orzechowo-kakaowa posypka stanowi dopełniający całość dodatek.

Zapiekane owoce smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki temu dobrze skomponowana zapiekanka (z dużą ilością owoców i bez cukru) sprawdzi się także jako śniadanie następnego dnia po upieczeniu.

Crumble owoce lesne L_10

Figi L_01

Crumble owoce lesne L_02

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Owoce opłucz. Porzeczki oddziel od szypułek, brzoskwinie i śliwki wypestkuj.
  3. Owoce – poza figami – rozłóż w dużym naczyniu do zapiekania (ZOBACZ), a figi pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu (ZOBACZ).
  4. Przygotuj kruszonkę: posiekaj orzechy, do miski wsyp płatki owsiane, kakao, dodaj orzechy i olej kokosowy. Rozcieraj w palcach i mieszaj, aż powstanie kakaowa kruszonka. Bezglutenowe płatki są na tyle miękkie i delikatne, że można pokruszyć je na drobinki palcami. Jeśli wolisz, możesz też użyć do tego celu miksera. Do kruszonki – opcjonalnie – możesz dodać trochę posiekanej gorzkiej czekolady.
  5. Rozsyp kruszonkę na owocach i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut, aż zapiekanka ładnie się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na kilka minut.

Sprawdź też inne przepisy na bezglutenowe CRUMBLE.

Smacznego!

Crumble owoce lesne L_11

Crumble owoce lesne L_01

Crumble owoce lesne L_06

Crumble owoce lesne L_05