• CRUMBLE:
  • 4 laski rabarbaru
  • 500 g malin (mogą być mrożone)
  • 2 duże banany
  • pół ziarenka tonki (albo 1 laska wanilii)
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 100 ml domowego syropu z malin* albo 2 łyżki miodu lub cukru kokosowego
  • olej kokosowy nierafinowany do natłuszczenia formy
  • KRUSZONKA:
  • 150 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 50 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 50 g gorzkiej czekolady (posiekanej)

Crumble z rabarbarem i malinami pod czekoladową kruszonką – bezglutenowe i wegańskie.

Crumble to jedno z bardziej udanych połączeń deseru i pożywnego śniadania.

To również jedno z tych dań, do przyrządzenia którego można wykorzystać zarówno wiele gatunków świeżych owoców, w zależności od sezonu i dostępności, jak też owoce mrożone.

Rabarbar to rewelacyjny dodatek do wszelkiej maści wypieków i innych potraw (np. sorbet, galaretka, zapiekanka, sos do ciasta, chutney), a maliny… pasują zawsze i do wszystkiego 😉

Rabarbar i maliny dosładzam w minimalnym stopniu, dlatego jeśli wolisz słodsze smaki, możesz dodać cukier kokosowy, miód lub inne słodzidło, którego używasz.

Kruszonkę robię z bezglutenowych płatków owsianych (zamiast mąki), nierafinowanego oleju kokosowego (zamiast masła) i gorzkiej czekolady (zamiast cukru; używam tu czekolady Favarger do wypieków). Dzięki temu crumble zachowuje bezglutenowy i wegański charakter. W razie potrzeby płatki owsiane możesz zastąpić też mielonymi orzechami.

Sprawdź też inne przepisy na RABARBAR.

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem na papkę.
  3. Umyty rabarbar obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki, wrzuć do rondla, dodaj syrop z malin , gałkę muszkatołową i tonkę (lub wanilię). Duś, aż zmięknie i rozpadnie się.
  4. Dodaj maliny i banany, wymieszaj.
  5. Przełóż masę owocową do natłuszczonego olejem kokosowym naczynia do zapiekania (ZOBACZ).
  6. Przygotuj kruszonkę: w misce zagnieć płatki owsiane, olej kokosowy i posiekaną gorzką czekoladę.
  7. Posyp kruszonką masę owocową (ZOBACZ) i wstaw do piekarnika.
  8. Piecz ok. 30 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.

*Na syrop z malin nie mam przepisu, ponieważ dostałem go od czytelniczki Grety, ale wielu z Was robi przetwory, więc syropy i sosy owocowe domowej roboty zapewne ma 🙂