Cukinia duszona z kalarepą.

Cukinia duszona na patelni to jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania tego warzywa. Trwa to na tyle krótko, że tego rodzaju proste dania świetnie sprawdzają się na przykład jako błyskawiczny obiad po pracy. Szczególnie, kiedy za oknem zimno, szaro i buro, a dodatkowo czasu na gotowanie nie ma zbyt wiele.

Taki zielony talerz nie tylko skutecznie rozgrzewa, ale stanowi też solidną porcję optymizmu. Zieleń zawsze działa na mnie kojąco, nieważne, czy to ogród, las, park czy zielony posiłek 🙂

Cukinia częściowo się dusi, a częściowo smaży. Za sprawą dodanych przypraw i ziół nabiera głębokiego i wielowymiarowego smaku. Cukinie przyrządzam różnie – czasem same (bez dodatku innych warzyw), częściej jednak dorzucam do nich także inne warzywa, na przykład fenkuł (koper włoski), pak choi, pory lub – tak jak tutaj – kalarepę.

Kalarepę możesz wrzucić na patelnię kilka minut przed cukinią albo równocześnie – w tym drugim przypadku pozostanie bardziej chrupka i będzie kontrastować pod względem struktury z miękką cukinią.

Mój zestaw ziół i przypraw to tylko propozycja. Możesz zmieniać ten zestaw za każdym razem, przyrządzając to samo danie w nieskończonej ilości wariantów smakowych. Po to przecież są przyprawy 🙂

Cukinia duszona

Cukinia duszona z kalarepą – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 4 cukinie
  • 2 kalarepy
  • sporo przyprawy gruzińskiej przyprawy khmeli suneli
  • spora szczypta kminku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia (tu: rzepakowy)
  • 1/2 pęczka koperku
  • spora garść listków świeżej mięty

Cukinia duszona z kalarepą – PRZEPIS:

  1. Kalarepy obierz ze skóry, pokrój w plastry, a następnie w słupki.
  2. Cukinie pokrój wzdłuż na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne, a następnie miąższ cukinii pokrój na kawałki.
  3. W głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć kalarepę. Duś warzywa pod przykryciem przez ok. 5 minut, a następnie dodaj cukinię.
  4. Dodaj przyprawy, przykryj patelnię i duś przez ok. 10-12 minut. Na koniec dodaj koperek i porwane na mniejsze kawałki listki mięty.

Smacznego!

Sprawdź też inne przepisy z cukinią.

Cukinia duszona