• SOS:
  • 1 średnia cukinia
  • 3 garście bazylii
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • sól
  • DANIE:
  • 1 średnia cukinia
  • 8 kwiatów cukinii (z okrągłymi cukinkami)
  • 2 garście rukwi wodnej
  • grubo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki orzechów pistacjowych
  • oliwa extra vergine

Cukinia – w jednym przepisie, w kilku postaciach, czyli oda do cukinii.

To elegancka „układana” sałatka, a jednocześnie gra formą, w której główną rolę odgrywają cukinia i kwiaty cukinii.

Cała kompozycja jest niezwykle prosta, zwłaszcza jeśli zdobędziesz kwiaty cukinii.

Rukiew wodna dodaje tu przyjemnej ostrości, jednak w razie potrzeby możesz zastąpić ją np. rukolą.

Sprawdź też: INNE PRZEPISY NA KWIATY CUKINII

Cukinia oda L_02

Cukinia oda L_03

PRZEPIS:

  1. Przygotuj sos: w mikserze ręcznym zmiksuj cukinię (bez gniazda nasiennego), listki bazylii oraz jogurt i sól. W razie potrzeby, dla lepszej pracy urządzenia dodaj niewielką ilość wody. Gotowy sos przetrzyj przez sito o drobnych oczkach.
  2. Kwiaty cukinii przekrój wzdłuż na pół, usuń słupki, opłucz i osusz. Cukinki przekrój na połówki.
  3. Obieraczką do warzyw pokrój cukinię w paski i uformuj z nich ruloniki. Najładniej prezentują się ruloniki ze środkowej części cukinii (tej z gniazdem nasiennym).
  4. Na dno talerzy nalej warstwę sosu. Ułóż „zwijki” z cukinii, przekrojone okrągłe cukinie i kwiaty cukinii. Wszystko posyp grubo posiekanymi pistacjami. Obok ułóż porcję rukwi wodnej. Danie skrop oliwą i posyp grubo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Użyłem tu doskonałej limitowanej oliwy Reserva de Familia Casas de Hualdo (ZOBACZ – oliwa ze srebrną etykietą) – o owocowym smaku z pikantnymi nutami. To mieszanka czterech jednoszczepowych oliw: Picual, Arbequina, Cornicabra i Manzanilla.

Cukinia oda L_09

Cukinia oda L_06

Cukinia oda L_04