• 2 czerwone cykorie
  • 1 biała cykoria
  • 1/2 pomelo
  • 1-2 pomarańcze
  • 200 g fety
  • garść świeżej bazylii
  • sok z cytryny
  • oliwa extra vergine
  • pieprz

To ekspresowa, prosta, lekka i odświeżająca sałatka.

Słodka pomarańcza dobrze komponuje się z gorzką cykorią, a całość uzupełnia dość neutralny w smaku pomelo.

1. Do miski wrzućcie pokrojoną cykorię, cząstki pomarańczy (można usunąć białe błony, ale moim zdaniem nie jest to konieczne) oraz cząstki pomelo (bez błon).

2. Dodajcie pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetę, bazylię oraz pieprz.

3. Wymieszajcie składniki sałatki z dressingiem na bazie soku z cytryny i oliwy, i podawajcie.

Sprawdź też przepis na SAŁATKĘ z brie, botwiny i pomelo.