• 150 g makaronu limonkowego (Roselline al limone)
  • 1 pomarańcza
  • 1 czerwony grapefruit
  • 1 limonka
  • 200 cytrynowej ricotty
  • garść świeżych listków mięty
  • oliwa extra vergine z pomarańczą

Zima to czas najsmaczniejszych (czyli najbardziej soczystych i aromatycznych) cytrusów, warto więc wykorzystywać je w kuchni na różne sposoby. Na przykład tak, jak w tym przepisie.

Użyłem tu makaronu limonkowego, w którego smaku faktycznie można wyczuć limonkę, ale możesz oczywiście zastąpić go innym.

Jeśli grapefruit jest dla Ciebie zbyt kwaśny, możesz zamiast niego użyć np. części pomelo. Dodatkowej smakowej nuty dodaje tu także bardzo smaczna pomarańczowa oliwa extra vergine (La Masrojana).

Limonkowy makaron L_07

1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Gotowy odcedź i przestudź.

2. W tym czasie obierz pomarańczę ze skóry i usuń białą błonę, odkrawając ją ostrym nożem, tak by pozostał sam miąższ. Następnie wytnij cząstki pomarańczy, pozostawiając oddzielające je błony i wrzuć je do miski. Wyciśnij sok z tego, co pozostało z pomarańczy.

3. Te same czynności powtórz z grapefruitem. Większe cząstki owocu podziel na pół.

4. Dodaj do miski sok z limonki.

5. Dodaj pokrojoną cytrynową ricottę (więcej możesz przeczytać o niej TUTAJ) oraz listki mięty.

6. Dodaj makaron i trochę oliwy. Delikatnie wymieszaj całość dłońmi i nałóż porcje na talerze. Skrop oliwą z pomarańczą.

Smacznego!

Limonkowy makaron L_05