• ok. 50 g rukoli
  • ok. 50 g endywii (można użyć samej rukoli lub endywii albo innych liści np. roszponki)
  • ok. 250 - 300 g zielonych szparagów
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1-2 cytryny
  • oliwa extra vergine
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)

Kwaskowata i orzeźwiająca sałatka ze szparagami.

W tej lekkiej i świeżej sałatce spotykają się różne smaki: pieprzna rukola, gorzkawa endywia, kwaśna cytryna oraz słodkie dojrzałe pomidorki koktajlowe.

1. Zagotujcie osoloną wodę w dość szerokim, ale niekoniecznie głębokim rondlu.

2. Odłamcie zdrewniałe końcówki szparagów i gotujcie szparagi przez trzy minuty. Odcedźcie i natychmiast przerzućcie je do miski z zimną wodą (najlepiej z kostkami lodu).

3. W tym czasie do miski dodajcie umytą zieleninę i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.

4. Dodajcie pokrojone w większe kawałki szparagi.

5. Odetnijcie końcówki cytryn, a następnie nożem usuńcie z nich skórę (w taki sam sposób, w jaki obiera się pomarańczę czy ananasa). Następnie, ostrym nożem wykrójcie cząstki cytryn, usuwając błony. Cząstki owoców dodajcie do sałatki, a z tego, co zostanie z cytryn, wyciśnijcie sok do miski.

6. Wlejcie oliwę extra vergine, doprawcie pieprzem i solą (wg uznania), a na koniec delikatnie wymieszajcie (najlepiej palcami).

Smacznego!

Cytrynowa salatka L_05