Cytrynowy bób z miętą.

To właściwie bardziej super prosty patent na szybkie danko z bobu niż pełnoprawny przepis. Jedyne czego potrzebujesz, to świeży bób, limonka lub cytryna, ulubione zioła, oliwa i przyprawy. Bób, sok z cytrusów i mięta/tymianek to trio, które doskonale do siebie pasuje. Lunchbox, przekąska do grilla, dodatek do sera, ryby (cytrusy bardzo lubią się z rybami) czy mięsa albo samodzielny wegański posiłek? Cytrynowy bób odnajdzie się w każdej sytuacji.

Jak dobrze wiecie, bardzo lubię łączyć bób z serami. To nasz ulubiony zestaw. Był już m.in. bób z labneh, halloumi, fetą, morlacco del grappa, manouri, solankową ricottą, twarogiemparmezanem szopskim serem.

Tym razem do listy dołączył znakomity rzemieślniczy hiszpański ser Torta de Barros z surowego owczego mleka, bardzo podobny do Torta del Casar, o którym więcej w tym wpisie. Torta de Barros je się tak samo jak del Casar, czyli ścinając nożem górną część skórki (pokrywkę) i wyjadając łyżeczką płynny kremowy środek (ZOBACZ). Na koniec zjada się także skórkę.

W tym sezonie najczęściej przyrządzam wariant z miętą lub tymiankiem albo mieszanką obydwu ziół. Taki bób najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu – wtedy zachowuje piękny zielony kolor i przyjemną chrupkość, a sok z cytryny – intensywny i wyrazisty smak. Bób z dodatkiem dużej ilości soku z cytryny, odstawiony na dłuższą chwilę może nieco stracić na swej firmowej, mocno nasyconej zielonej barwie. Proponowane przeze mnie proporcje przekładają się na dwie spore porcje; w razie potrzeby po prostu je zmniejsz.

To tylko kilka składników, żadnej wielkiej filozofii, chwila w kuchni i gotowe. Pomysł w sam raz na lato, polecam 🙂

CYTRYNOWY BÓB Z MIĘTĄ I TYMIANKIEM

CYTRYNOWY BÓB Z MIĘTĄ I TYMIANKIEM

Cytrynowy bób z miętą – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 1 kg świeżego bobu (waga przed ugotowaniem i obraniem ze skórki) = ok. 600 g po obraniu
  • garść listków mięty
  • 1 łyżka listków tymianku
  • sok z 1 cytryny (lub limonki)
  • chlust oliwy extra vergine
  • duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • sól

Cytrynowy bób z miętą – PRZEPIS:

  1. Ugotuj bób (ok. 3 minuty), ostudź pod bieżącą wodą i obierz ze skórki.
  2. Do bobu dodaj listki mięty (porwane w palcach lub grubo posiekane), listki tymianku, pieprz, sól i oliwę.
  3. Na koniec dodaj sok z cytryny (lub limonki), wymieszaj i od razu podawaj.

Pro tip: Świetnym dopełnieniem będzie dobre wytrawne białe wino, np. lekkie szwajcarskie Mont Fleuri – Johannisberg (2015, AOC Valais, szczep Sylvaner – Charles Bonvin SA, Sion). To wino stworzone do lekkich danek ze szparagów, bobu, łagodnych serów, ryb i sałatek z owocami.

Mont Fleuri

CYTRYNOWY BÓB Z MIĘTĄ I TYMIANKIEM

CYTRYNOWY BÓB Z MIĘTĄ I TYMIANKIEM