Czarna soczewica z daktylami i serem Blue Stilton.

Czarna soczewica ze świeżymi daktylami i serem Blue Stilton to jeden z moich jesienno-zimowych śniadaniowych klasyków. Tradycyjne śniadania jemy tylko wtedy, kiedy pośpiech nie pozwala na nic więcej. Ser, omlet, jajka sadzone, owsianka czy jajecznica sprawdzają się świetnie w tygodniu, ale w weekend – kiedy wreszcie mam trochę więcej czasu – lubię eksperymentować.

Podsmażenie ugotowanej wcześniej soczewicy – czarna (czyli beluga) sprawdzi się tu najlepiej – nadaje jej chrupkości i wydobywa pełnię smaku, dlatego niemal zawsze przyrządzam ją właśnie w ten sposób.

Znakomity, pełny smaku Blue Stilton można zastąpić np. roquefortem lub łatwiej dostępną gorgonzolą, a świeże daktyle (izraelskie) – daktylami suszonymi. Z daktylami najlepiej komponuje się syrop daktylowy (100% daktyli, bez dodatków), ale rolę tę spełni także dobrej jakości miód.

Orzechy możesz dodać dowolne. Ja dorzucam do soczewicy orzechy pecan, ale sprawdzą się też włoskie, laskowe, macadamia, brazylijskie, pistacje czy nerkowce.

Jako wiodącej przyprawy używam mojej ulubionej tonki (polecam wpis: Tonka – magiczne ziarenka), której smak łączy w jedno pieprz i wanilię. A jej aromatu nie da się porównać z niczym innym. Jeśli nie masz dostępu do tonki, równie dobrze możesz sięgnąć po zawsze doskonałą gałkę muszkatołową.

Jeżeli chcesz, by danie było wegańskie, pomiń ser. Ja nie chciałem 😉

Czarna soczewica z daktylami

Czarna soczewica z daktylami

Czarna soczewica z daktylami – SKŁADNIKI:

  • 100 g czarnej soczewicy
  • trochę nierafinowanego oleju kokosowego do smażenia
  • łyżka organicznego syropu z daktyli
  • 5-6 daktyli Medjool, wypestkowanych i porwanych na małe kawałki
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 ziarenka tonki (albo 1/4 gałki muszkatołowej)
  • ok. 50 g sera Blue Stilton
  • garść orzechów pecan, grubo posiekanych
  • garść listków mięty

Czarna soczewica z daktylami – PRZEPIS:

  1. Ugotuj czarną soczewicę, aż zacznie mięknąć (ok. 10 minut).
  2. Rozgrzej na patelni olej kokosowy, przełóż na nią dobrze odcedzoną soczewicę i smaż, mieszając, ok. 2 minuty.
  3. Dodaj syrop daktylowy, daktyle i pieprz. Zetrzyj tonkę. Smaż kolejne 2-3 minuty, mieszając.
  4. Posyp pokruszonym serem, orzechami i świeżą miętą.

Smacznego!

Sprawdź też:

Czarna soczewica z daktylami