• 150 g czarnej soczewicy
  • 2 jaja gęsie (lub cztery jaja kurze)
  • mała garść listków pietruszki
  • mała garść listków mięty
  • 1 łyżka świeżego majeranku
  • duża szczypta czarnej soli (może być zwykła)
  • pieprz
  • sól
  • olej kokosowy do smażenia (lub masło)
  • oliwa extra vergine

Prażona czarna soczewica z ziołami i omletem z gęsich jaj.

Gotowana czarna soczewica jest świetna, ale nieco traci intensywną, głęboko czarną barwę, a poza tym smakuje… jak gotowana. Wstępne uprażenie soczewicy pozwala natomiast nie tylko zachować idealny czarny kolor, ale też nadaje jej zupełnie innego smaku. Soczewica jest miękka, ale jednocześnie chrupka i moim zdaniem znacznie smaczniejsza. Taki sposób przyrządzenia soczewicy trwa nieco dłużej i wymaga trochę więcej zachodu, ale zdecydowanie warto.

Do tak przygotowanej soczewicy nie potrzeba wiele dodatków. Wystarczy prosty, gruby omlet z doskonale nadających się do tego celu gęsich jaj (w razie potrzeby, możesz zastąpić je kurzymi). Omlet usmażony na oleju kokosowym ma nieco inną strukturę niż ten przygotowany na maśle, ale oczywiście możesz użyć tu również masła (do soczewicy też).

Soczewica z omletem L_04

PRZEPIS:

  1. Na suchą rozgrzaną patelnię wsyp czarną soczewicę i smaż – mieszając – ok. 5 minut.
  2. Dodaj trochę oleju kokosowego i wymieszaj. Gdy olej się rozpuści smaż całość – mieszając – ok. 10 minut.
  3. Przełóż soczewicę do garnka, wlej wodę, dopraw solą i ugotuj (ok. 30 minut). W razie potrzeby przecedź ugotowaną soczewicę przez sito, po czym przełóż ją z powrotem do garnka, wlej chlust oliwy, dodaj pieprz, majeranek i większość posiekanej mięty oraz pietruszki. Wymieszaj, przykryj garnek i odstaw.
  4. Wbij jaja do miski. Na patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego i wlej jaja. Gdy spód omletu zacznie się ścinać, przetnij żółtka tak, żeby swobodnie wypłynęły (żółtko jaja gęsiego jest bardziej gęste i tłustsze niż kurzego). Dopraw omlet pieprzem i czarną solą.
  5. Gdy spód omletu usmaży się, zsuń go na duży talerz, przykryj patelnią i obróć. Smaż przez chwilę omlet z drugiej strony (ZOBACZ).
  6. Podziel soczewicę na porcje, dodaj pokrojony na kawałki omlet. Całość skrop oliwą, dodaj resztę posiekanych ziół i w razie potrzeby dodatkową szczyptę czarnej soli.

Smacznego!

Soczewica z omletem L_03

Soczewica z omletem L_01