Placki czekoladowe z wiśniami.

Placki czekoladowe z wiśniami to bardzo fajny pomysł na pyszne słodkie śniadanie, które przyrządzisz dosłownie w kwadrans. Warto sięgać po ten przepis szczególnie jesienią i zimą, kiedy zapotrzebowanie organizmu na czekoladę i kakao drastycznie wzrasta ;-) Dobrej jakości, wysoko kakaowa czekolada to konkretny zastrzyk tak potrzebnych w zimie endorfin. Po takim posiłku z pewnością od razu poczujesz się lepiej, dlatego właściwie możesz traktować te placki czekoladowe jak lekarstwo. W stu procentach naturalne, homeopatyczne. Ba, takie, które możesz nawet przedawkować! ;-)

Jak zawsze, polecam użyć dobrego kakao (najlepiej surowego) i gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao) o czystym składzie. Zdecydowanie się to opłaci. Jakość składników zawsze wpływa na smak finalnego dania :-)

Placki możesz podać z dowolnymi owocami – świeżymi lub w formie domowych przetworów. Świetnie sprawdzą się przede wszystkim małe miękkie owocki, takie jak wiśnie, maliny, truskawki, czereśnie, jagody, borówki, mirabelki, etc. Trafionym dodatkiem będzie też na przykład gałka kremowych lodów domowej roboty, gęsty jogurt naturalny lub miód.

Składniki na 2-4 porcje:

  • 250 g dobrej jakości twarogu
  • 3 łyżki mąki ryżowej (lub dowolnej innej bezglutenowej albo pszennej)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka organicznego cukru kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki dobrego kakao (organicznego, tu: surowe)
  • 1/2 słoika wiśni w rumie (tu: wiśnie mojej mamy)
  • trochę posiekanej gorzkiej czekolady

Placki czekoladowe z wiśniami – PRZEPIS:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Do żółtek dodaj pokruszony twaróg, mąkę, cukier kokosowy (lub inny słodzik, którego używasz) i kakao.
  3. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i nożem wyskrob ziarenka, po czym dodaj je do reszty składników.
  4. Posiekaj dość drobno czekoladę.
  5. Białka ubij z odrobiną soli na sztywno i dodaj do masy serowej. Wymieszaj dokładnie, ale delikatnie, tak by białkowa piana nie opadła.
  6. Lekko natłuść patelnię olejem kokosowym, zbierając papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczu i smaż placki z obu stron, aż osiągną taki stopień zrumienienia, jaki będzie Ci odpowiadać.
  7. Na gotowe placki wyłóż kilka wiśni wraz z zalewą i posyp czekoladowymi wiórkami.

Smacznego!

Placki czekoladowe z wiśniami

Placki czekoladowe z wiśniami