- 1 duża albo 2 małe dorady
- ok. 500 g małych młodych ziemniaków
- ok. 500 g małych młodych buraków (tu: żółtych)
- ok. 150 g bobu (ugotowanego i obranego ze skórki)
- 1 kopiasta łyżeczka mielonego sumaku
- 2 łyżeczki owoców fenkułu
- sól, pieprz
- oliwa extra vergine
- ocet z sherry (może być też ocet z czerwonego wina lub balsamico)
- trochę listków kolendry
Dorada z bobem i pieczonymi warzywami.
O tym, że młode maleńkie pieczone ziemniaki i buraki (czy to osobno, czy razem) smakują jak milion dolarów, nie trzeba chyba nikogo przekonywać.
Może to być samodzielne danie (PRZEPIS), ale pyszna dorada o delikatnym białym mięsie jest tu godnym dodatkiem. Nie ma nic prostszego niż ryba pieczona w całości – całą pracę wykonuje za Ciebie piekarnik. Wystarczy tylko uważać, by jej nie przeciągnąć (czyli nie trzymać w piecu zbyt długo) i gotowe.
Jeśli nie dysponujesz doradą, w ten sam sposób możesz przyrządzić także inną rybę – na przykład pstrąga, labraksa czy łososia.
Jako że sezon na bób powoli dobiega końca, nie mogło tu zabraknąć także zielonych fasolek. Bób pięknie uzupełnia całość, polecam!
Czytaj też: JAK GOTOWAĆ BÓB
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Wyszoruj i wysusz ziemniaki oraz buraki (nie obieraj ich ze skórki). Przełóż ziemniaki i buraki do naczynia do zapiekania takiej wielkości, by warzywa utworzyły jedną warstwę. Większe sztuki przekrój na pół.
- Wlej chlust oliwy i octu, dodaj sumak, fenkuł, sól i pieprz, wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 30 minut.
- Ugotuj bób (ok. 3-4 minuty) i obierz ze skórki.
- Wypatroszoną i oskrobaną z łusek doradę skrop oliwą oraz oprósz solą i pieprzem.
- Wyjmij z piekarnika naczynie do zapiekania z warzywami i ułóż na warzywach rybę. Wstaw do piekarnika na ok. 15-18 minut.
- Wyjmij naczynie z piekarnika i rozrzuć po wierzchu bób. Wstaw ponownie do pieca na kolejne 3-4 minuty.
- Gotowe danie posyp listkami kolendry.
To ryba, którą przyrządzam najczęściej. Zgrabna, ładna, a najważniejsze że pyszna i zdrowa. Przepis do murowanego przetestowania niezwłocznie, dzięki :)
samo najlepsze
Uwielbiam dorady, mają cudownie deliaktne mięso. Często je piekę, więc na pewno skorzystam z twojego pomysłu