• 4 średnie cukinie
  • 4 plasterki panchetty
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej mięty
  • ok. 100 g dobrego sera z niebieską pleśnią
  • pieprz
  • oliwa extra vergine
  • olej do smażenia

Eleganckie, pyszne i proste danie z cukinią (choć nie tylko) w roli głównej.

Ilość dań, jakie można przyrządzić z cukinii, jest właściwie nieograniczona. To bardzo wdzięczne warzywo, proste w obróbce, a przede wszystkim bardzo smaczne.

Poniżej kolejna propozycja na wykorzystanie cukinii. Znacznie prostsza niż mógłby to sugerować tytuł. Jako podkład pod danie służy uproszczone i błyskawiczne w przygotowaniu miętowe pesto. Dodatek sera pleśniowego (ZOBACZ) zamiast parmezanu sprawia, że pesto jest jeszcze bardziej kremowe. Możesz oczywiście dodać orzechy, ale akurat w tym przypadku nie jest to konieczne.

Spróbuj potrawy przed ewentualnym dodaniem soli; tego typu sery zawierają jej wystarczającą ilość.

Panchettę, czyli włoski zwijany boczek (ZOBACZ) możesz zastąpić rzecz jasna zwykłym boczkiem. Metoda przygotowania sztywnego kruchego chipsa pozostanie ta sama.

Uważaj przede wszystkim na czosnek, ponieważ w większej ilości rozgrzanego tłuszczu bardzo łatwo go przypalić. Zdejmij go z patelni chwilę wcześniej, zanim na dobre zacznie się rumienić, w przeciwnym razie stanie się niejadalny, a smak spalenizny będzie dominował nad całą resztą.

Cukinia panchetta L_12

PRZEPIS:

1. Przygotuj uproszczone pesto. W ręcznym blenderze zmiksuj miętę, ser, oliwę i sporo pieprzu, aż uzyskasz kremową pastę (ZOBACZ).

2. Obieraczką do warzyw zetrzyj cukinie w cienkie długie paski, pozostawiając gniazda nasienne.

3. Do głębokiej patelni wlej tyle oleju do smażenia (np. dobrego rzepakowego), aby pokrył dno. Na rozgrzany olej wrzuć posiekane w plasterki ząbki czosnku. Smaż przez chwilę, aż czosnek delikatnie zacznie się rumienić. Gotowy czosnek przełóż na kawałek papierowego ręcznika, żeby odsączyć go z tłuszczu.

4. Na tym samym oleju usmaż na złoto plasterki panchetty (najlepiej robić to pojedynczo). Gotowe przełóż na kawałek papierowego ręcznika. Usmażona panchetta zesztywnieje i będzie kruszyć się jak chipsy.

5. Odlej większość tłuszczu z patelni i wrzuć na nią paski cukinii. Duś przez kilka minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż cukinia zmięknie, ale wciąż pozostanie dość sprężysta. Dopraw solą i sporą ilością pieprzu.

6. Na środku każdego talerza rozsmaruj porcję pesto. Wyłóż na pesto porcje cukinii, zawijając paski w kopczyk. W środek wkomponuj chips z panchetty. Całość posyp chipsami z czosnku i skrop oliwą.

Smacznego!

Cukinia panchetta L_03

Cukinia panchetta L_04

Cukinia panchetta L_08