• 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżki gorzkiego surowego kakao
  • 2,5 łyżki nierafinowanego bio oleju kokosowego
  • ok. 1,5 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 2 banany

Dutch Baby z bananami i miodem – czyli jeszcze jedna wersja naleśnika z pieca.

Tak przygotowany gruby naleśnik bardzo przypomina najprostszy pod słońcem placek z owocami.

Możesz wykorzystać tu dowolną mąkę bezglutenową.

Ja tym razem używam mąki gryczanej. Ma ona charakterystyczny posmak, który nie każdemu odpowiada, jednak dzięki dodatkowi kakao, kardamonu, miodu i słodkich owoców w tym przepisie nie jest on niewyczuwalny.

Inne wersje naleśników DUTCH BABY znajdziesz TUTAJ.

 

 

Dutch Baby bananowy L_01

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

2. Wstaw do piekarnika na 10 minut okrągłą patelnię (nie natłuszczoną) o średnicy 27 cm.

3. Banany pokrój w plasterki.

4. Dodaj do miski jajka i nieco je roztrzep. Wlej mleko, dodaj kardamon, sól, łyżkę miodu oraz przesiane przez sito kakao. Dokładnie wymieszaj i dodaj przesianą przez sito mąkę. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj ciasto rózgą, aż składniki dobrze się połączą.

5. Dodaj większość (ok. 2 łyżek) roztopionego na patelni oleju kokosowego i wymieszaj.

6. Wyciągnij patelnię z piekarnika, wlej do niej resztę roztopionego oleju i ostrożnie przechyl ją w każdą stronę tak, by tłuszcz dokładnie pokrył dno patelni.

7. Wlej na patelnię ciasto, rozłóż plasterki bananów i polej powierzchnię ciasta ok. połową łyżki miodu.

8. Wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut.

Smacznego!

Dutch Baby bananowy L_05

Dutch Baby bananowy L_02