- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki np. kasztanowej, owsianej lub nawet pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- łyżka cynamonu
- 2 łyżki masła
- łyżeczka pasty waniliowej
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru (np. trzcinowego muscovado albo palmowego)
- cukier puder
- 1 dojrzała gruszka
- trochę porzeczek (tu: białe, zebrane latem i zamrożone)
Dutch Baby, czyli nietypowo przygotowany naleśnik z pieca. Świetnie wygląda i znakomicie smakuje.
Jak to zwykle bywa w przypadku tego typu dań, istnieje co najmniej kilka metod przygotowania Dutch baby.
Naleśnik ten może występować w stanie „czystym”, czyli jedynie posypany cukrem pudrem albo z dowolnymi dodatkami, np. owocowymi.
Użyłem bardzo dojrzałej gruszki, której jednak nie zapiekałem od samego początku, ponieważ chciałem, by jej kawałki pozostały dość mięsiste, oraz słodkich białych porzeczek, które zamroziłem w sezonie.
Dutch baby prezentuje się naprawdę świetnie, a do tego wybornie smakuje. Polecam, warto spróbować!
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
2. Gruszkę obierz ze skóry i pokrój na dość cienkie, podłużne kawałki. Wrzuć do miski, posyp dwiema łyżkami cukru (tu: cukier palmowy), wymieszaj i odstaw.
3. Wstaw do piekarnika na 10 minut dwa naczynia do zapiekania. Użyłem tu dwóch kwadratowych naczynek o wymiarach 17×17 cm. W razie potrzeby można użyć jednego większego.
4. Dodaj do miski jajka i nieco je roztrzep. Wlej mleko i dodaj pastę waniliową oraz cynamon i sól. Dodaj przesianą przez sito mąkę. Dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Wtedy dodaj roztopione masło i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto będzie miało płynną, naleśnikową konsystencję.
5. Wyciągnij naczynia z piekarnika, wlej do nich trochę roztopionego masła i ostrożnie przechyl je w każdą stronę, tak by masło dokładnie pokryło dno i ścianki.
6. Do każdego naczynia wlej połowę ciasta i wstaw do piekarnika na 12 minut.
7. Wyjmij naczynia z piekarnika, wyłóż na środek każdej porcji po kilka kawałków gruszki wraz z sosem, który powstał w misce pod wpływem cukru. Ponownie wstaw do piekarnika, obniż temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze przez 10 minut.
8. Gotowe porcje posyp porzeczkami i cukrem pudrem.
Link do drugiej wersji Dutch Baby poniżej:
Smacznego!
Piękne zdjęcia, bardzo apetyczne
Fajny przepis na śniadanie. Podoba mi się, że naleśnik jest nieprzesłodzony. Cukru na oko jest mało, tylko do gruszek. Sam naleśnik nie chyba bardziej cynamonowy niż słodki smak? Do zrobienia w weekend, pozdrawiam
Sam nalesnik nie jest dosladzany, slodkie sa gruszki w cukrze i biale porzeczki (mniej kwasne i slodsze od pozostalych odmian). Smacznego!
Mam pytanie, ile tego ciasta powinno się nalać na patelnię/naczynie do zapiekania? Ze zdjęć zakładam, że to znacznie grubsza warstwa niż przy zwykłych naleśnikach z patelni.
pozdrawiam
Calosc albo czesc w zaleznosci od rozmiarow naczynia lub patelni ;-) Te widoczne na zdjeciu maja – tak jak napisalem – 17 x 17 cm, a ciasta wg podanych proporcji wystarczylo idealnie na 2 naczynia. Jesli uzywasz odpowiednio wiekszego, mozesz wlac do niego cale ciasto. Nalesnik jest nieco grubszy, ale nie bardzo gruby – raczej puszysty, pozdrawiam
Zrobione! Zjedzone!
Rodzinka pochwalila (ale to pachnie slicznie!), chociaz jedlismy z konfiturami po prostu. A wyroslo mi to jak szalone… Wstawilem na srodkowy poziom piekarnika i prawie do samej gory uroslo :O
Cieszę się, że smakowało! Naleśnik rośnie jak opętany, to fakt ;-)
pyszne, zrobiłem z mąka pełnoziarnistą, wyszło genialnie i pachnąco, też wyrosło jak szalone
Pycha
Odkąd dzięki Tobie odkryłam dutch baby, te naleśniki totalnie zapanowały nad moimi śniadaniami. Robię je kilka razy w tygodniu z różnymi owocami. Latem można poszaleć;)