• 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki z prosa (może być także kasztanowa, gryczana lub teff)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 2,5 łyżki nierafinowanego bio oleju kokosowego (lub masła)
  • 1 jabłko
  • 1 limonka lub 1/2 cytryny
  • 1/2 granatu
  • 2 łyżki miodu
  • 50 ml calvadosu (opcjonalnie)
  • garść listków świeżej mięty

Dutch Baby z jabłkiem i granatem. Nazywam to danie wyższą formą naleśnika, ale tak naprawdę to dość zwykły naleśnik. Różnica tkwi w sposobie przyrządzania.

Dutch Baby pieczony jest w piekarniku, a przez to smakuje zupełnie inaczej.

Ten deser, który ja dość często serwuję na śniadanie, narodził się w Ameryce Północnej (oczywiście w wersji z mąką pszenną) i miał wziąć swą nazwę od przyrządzających go imigrantów, którzy przypłynęli z Europy.

Dzięki temu, że ciasto wlewane jest do bardzo gorących naczynek i od razu z powrotem ląduje w piecu, ciasto naleśnikowe figlarnie wyrasta, przyjmując niekiedy bardzo ciekawe formy.

Za każdym razem wygląda inaczej, choćby w zależności od rodzaju użytej mąki bezglutenowej i bardzo szybko po wyjęciu z pieca opada. Smakuje wprost wybornie!

Można podawać go w wersji najprostszej, np. tylko z cukrem pudrem albo z dodatkiem dowolnych owoców (w zależności od sezonu). Na ciepło lub na zimno. Jak chcesz!

 

 

Dutch baby jablko granat L_01

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

2. Wstaw do piekarnika na 10 minut dwa naczynia do zapiekania o wymiarach 17×17 cm. W razie potrzeby możesz użyć jednego większego, o dowolnym kształcie.

3. Pokrój jabłko (ze skórką) w niewielką kostkę i przełóż do miski z sokiem z limonki. Wymieszaj. Dzięki temu jabłko nie zbrązowieje, a sok wzbogaci później smak sosu.

4. Dodaj do miski jajka i nieco je roztrzep. Wlej mleko, dodaj pastę waniliową oraz cynamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i sól. Dodaj przesianą przez sito mąkę. Dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

5. Dodaj większość (ok. 2 łyżek) roztopionego na patelni oleju kokosowego. Wymieszaj.

6. Wyciągnij naczynia z piekarnika, wlej do nich resztę roztopionego oleju i ostrożnie przechyl je w każdą stronę, tak by tłuszcz dokładnie pokrył dno i ścianki.

7. Do każdego naczynia wlej połowę ciasta i wstaw do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz naleśniki jeszcze przez ok. 10 minut (w razie potrzeby nieco dłużej).

8. W tym czasie na patelni podduś jabłka wraz z pozostałym w misce sokiem z limonki. Gdy jabłka zaczną mięknąć wlej calvados, a gdy zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny, dodaj miód. Duś jabłka, aż zmiękną całkowicie, ale się nie rozpadną. Dodaj grubo posiekaną lub porwaną w palcach na mniejsze kawałki miętę.

9. Gotowe naleśniki podawaj z porcją jabłek wraz z sosem z patelni i pestkami granatu.

Smacznego!

Dutch Baby jablko granat L_06

Dutch baby jablko granat L_05