- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki kasztanowej
- 3/4 szklanki mleka
- 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao najlepszej jakości (tu: surowe kakao Surovital)
- 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- szczypta soli
- 2-3 figi
Dutch Baby czyli naleśnik z pieca. Ze świeżymi figami.
Więcej informacji o pochodzeniu nazwy Dutch Baby znajdziesz w jednym z moich wcześniejszych przepisów na naleśniki Dutch Baby – ZOBACZ.
Tym razem użyłem świeżych fig, które ważą mniej niż używane poprzednio śliwki czy truskawki. Tym samym, mniej obciążają ciasto, które może bardziej wyrosnąć.
Dzięki temu ta wersja naleśnika bardziej przypomina kanoniczny Dutch Baby – jest bardziej pofalowana, a brzegi wystrzeliły w górę jak wieżowce. Tym razem poprzestałem na dodatku samego kakao, bez dodatkowych przypraw, ale jeśli chcesz, możesz dodać np. cynamon.
Na koniec powtórzę jak mantrę: jeśli wolisz, możesz użyć rzecz jasna mąki pszennej zamiast kasztanowej, a olej kokosowy zastąpić masłem. Wybór należy do Ciebie, ponieważ ma to być Twój naleśnik:-)
Jeśli korzystasz z elektrycznego piekarnika z grzałkami u góry i u dołu, wstaw dutcha na środkowy poziom i nie korzystaj zbyt długo z dolnej grzałki, tak by naleśnik nadmiernie nie przypiekł się od spodu.
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
2. Wstaw do piekarnika na 10 minut okrągłą patelnię (nie natłuszczoną) o średnicy 27 cm.
3. Pokrój figi na cząstki (np. na ósemki).
4. Dodaj do miski jajka i nieco je roztrzep. Wlej mleko i dodaj sól, a całość wymieszaj.
5. Dodaj przesiane przez sito kakao i mąkę kasztanową. Najlepiej dodawać mąkę po trochu, mieszając, tak by uniknąć grudek. Gdy składniki dobrze się połączą, dodaj prawie cały roztopiony olej kokosowy (roztop go na drugiej patelni) i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto będzie miało płynną, naleśnikową konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj więcej mleka.
6. Wyciągnij patelnię z piekarnika, wlej do niej resztę roztopionego oleju kokosowego (lub po prostu wrzuć na nią trochę oleju/masła, który natychmiast pod wpływem ciepła rozpuści się) i ostrożnie przechyl w każdą stronę, tak by tłuszcz dokładnie pokrył dno i ścianki patelni.
7. Wlej na patelnię ciasto, rozsyp na jego powierzchni cząstki fig i wstaw całość do piekarnika na ok. 20-25 minut.
Smacznego!
Mój ulubiony naleśnik! :D Wyprobowałam już każdą wersję z bloga i nawet nie umiem powiedzieć, która jest moją ulubioną :) wszystkie przepyszne!
Naleśnik? Czadowy!!!
Świetny, uwielbiam Twoje przepisu Facecie :D
Rewelka! Zrobię na pewno, wygląda niezwykle apetycznie!!
Pycha mniam
Jaki ładny :)
Wciągam te naleśniki jak szalona, ten przepis mnie zgubi ;)
Jak ciacho :) A teraz czekam na przepisy inspirowane Hiszpanią i Portugalią. Narobiłeś smaku na podróż to teraz podziel się wrażeniami ;)
Mega jest!
Super strona
Świetnie wygląda :) Z figami musiał być wyjątkowo pyszny :)
I był, polecam:-)
Świetny, co weekend sobie obiecuję, że zrobię dutcha, ale w ten to już muszę. Pysznie się prezentuje.
Z chęcią zatopiłabym w tym kły! :D
Przepyszny placek na pewno, muszę się w końcu zmobilizować i zrobić
Koniecznie! :)
Nie mogę się nadziwić, że naleśnik z pieca tak bardzo różni się od tego z patelni :)
Cudowny!
Doskonały, takiego naleśnika jeszcze nie jadłam. Będę musiała przetestować:)
Świetny pomysł, zjemy dziś dutcha na śniadanie:)
Jeden z moich ulubionych
Jaką mąką mogę zastąpić kasztanową?
W tym przepisie dobrze sprawdzi się m.in. mąka teff, ryżowa, z quinoa lub bezglutenowa owsiana.
Czy mleko może być roślinne?
Raczej tak. Nie sprawdzałem, ale możesz spróbować:-)
Nigdy nic nie wychodziło mi z mąki kasztanowej. Dzisiaj przeprosiłam się z nią. Ten Dutch Baby to obłęd w ciapki! Mniam :)
Cieszy mnie to ?
Jaka jest kaloryczność takiego dutch baby?