• 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki kasztanowej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao najlepszej jakości (tu: surowe kakao Surovital)
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 2-3 figi

Dutch Baby czyli naleśnik z pieca. Ze świeżymi figami.

Więcej informacji o pochodzeniu nazwy Dutch Baby znajdziesz w jednym z moich wcześniejszych przepisów na naleśniki Dutch Baby – ZOBACZ.

Tym razem użyłem świeżych fig, które ważą mniej niż używane poprzednio śliwki czy truskawki. Tym samym, mniej obciążają ciasto, które może bardziej wyrosnąć.

Dzięki temu ta wersja naleśnika bardziej przypomina kanoniczny Dutch Baby – jest bardziej pofalowana, a brzegi wystrzeliły w górę jak wieżowce. Tym razem poprzestałem na dodatku samego kakao, bez dodatkowych przypraw, ale jeśli chcesz, możesz dodać np. cynamon.

Na koniec powtórzę jak mantrę: jeśli wolisz, możesz użyć rzecz jasna mąki pszennej zamiast kasztanowej, a olej kokosowy zastąpić masłem. Wybór należy do Ciebie, ponieważ ma to być Twój naleśnik:-)

Jeśli korzystasz z elektrycznego piekarnika z grzałkami u góry i u dołu, wstaw dutcha na środkowy poziom i nie korzystaj zbyt długo z dolnej grzałki, tak by naleśnik nadmiernie nie przypiekł się od spodu.

Dutch Baby figi L_01

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

2. Wstaw do piekarnika na 10 minut okrągłą patelnię (nie natłuszczoną) o średnicy 27 cm.

3. Pokrój figi na cząstki (np. na ósemki).

4. Dodaj do miski jajka i nieco je roztrzep. Wlej mleko i dodaj sól, a całość wymieszaj.

5. Dodaj przesiane przez sito kakao i mąkę kasztanową. Najlepiej dodawać mąkę po trochu, mieszając, tak by uniknąć grudek. Gdy składniki dobrze się połączą, dodaj prawie cały roztopiony olej kokosowy (roztop go na drugiej patelni) i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto będzie miało płynną, naleśnikową konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj więcej mleka.

6. Wyciągnij patelnię z piekarnika, wlej do niej resztę roztopionego oleju kokosowego (lub po prostu wrzuć na nią trochę oleju/masła, który natychmiast pod wpływem ciepła rozpuści się) i ostrożnie przechyl w każdą stronę, tak by tłuszcz dokładnie pokrył dno i ścianki patelni.

7. Wlej na patelnię ciasto, rozsyp na jego powierzchni cząstki fig i wstaw całość do piekarnika na ok. 20-25 minut.

Smacznego!

Dutch Baby figi L_08

Dutch Baby figi L_09

Dutch Baby figi L_05

Dutch Baby figi L_04