• 1 gęsie jajo (tu: z podwójnym żółtkiem) albo 3 kurze (średnie)
  • 1/2 szklanki mąki z konopi
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka spiruliny
  • 2,5 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • ok. 10 zielonych szparagów
  • sól
  • pieprz

Dutch Baby z zielonymi szparagami.

Wytrawna wersja znanego Wam już z wcześniejszych przepisów Dutch Baby, czyli świetnego naleśnika z pieca.

Dotąd zawsze przygotowywałem Dutch Baby z owocami i taką wersję naleśnika z pieca lubię najbardziej. Dutch’a można jednak równie dobrze przyrządzić w wersji wytrawnej, np. z warzywami. Mamy pełnię sezonu na szparagi, warto więc to wykorzystać. Zielone szparagi sprawdzą się w tym przepisie bardzo dobrze.

Naleśnik zrobiłem z bezglutenowej, bogatej w białko roślinne i wolnej od skrobi mąki z konopi (ZOBACZ), ale w razie potrzeby spokojnie możesz zastąpić ją inną mąką bezglutenową (przepisy na inne wersje Dutch Baby z różnych rodzajów mąk znajdziesz tu: PRZEPISY).

Mąka z nasion konopi ma specyficzny zielonkawy kolor (ZOBACZ), który dodatkowo podkręciłem spiruliną. Biorąc pod uwagę dodatek nierafinowanego oleju kokosowego, naleśnik z takich składników to prawdziwa kopalnia wartościowych składników odżywczych.

Dutch po upieczeniu pozostaje wewnątrz zielony (ZOBACZ), za wyjątkiem wierzchniej warstwy, która pod wpływem wysokiej temperatury brązowieje i sprawia wrażenie, jakby naleśnik zawierał czekoladę lub kakao;-).

Użyłem tu również gęsiego jaja (na dodatek z podwójnym żółtkiem), które możesz w razie potrzeby zastąpić trzema średnimi jajami kurzymi.

Dutch baby szparagi L_08

Dutch baby szparagi L_06

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

2. Wstaw do piekarnika na 10 minut okrągłą patelnię (nie natłuszczoną) o średnicy 27 cm.

3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, po czym opłucz i wysusz szparagi papierowym ręcznikiem. Skróć je tak (ZOBACZ), by w całości zmieściły się na powierzchni naleśnika. Części szparagów, które odetniesz, możesz później usmażyć lub ugotować i wykorzystać np. do sałatki.

4. Na patelni roztop 2 łyżki oleju kokosowego.

5. Dodaj do miski jajko i nieco je roztrzep. Wlej mleko i wymieszaj. Dodaj sól, pieprz oraz przesiane przez sito mąkę i spirulinę. Całość bardzo dokładnie wymieszaj rózgą, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj olej kokosowy i wymieszaj.

6. Wyciągnij patelnię z piekarnika, dodaj ok. pół łyżki oleju, który natychmiast się roztopi. Ostrożnie przechyl patelnię w każdą stronę tak, by tłuszcz dokładnie pokrył jej dno.

7. Wlej na patelnię ciasto i na wierzchu rozłóż szparagi.

8. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 200 stopni i wstaw patelnię na około 20 minut.

Smacznego!

Dutch baby szparagi L_01

Dutch baby szparagi L_03

Dutch baby szparagi L_04

Dutch baby szparagi L_05