- 1 gęsie jajo (tu: z podwójnym żółtkiem) albo 3 kurze (średnie)
- 1/2 szklanki mąki z konopi
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka spiruliny
- 2,5 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- ok. 10 zielonych szparagów
- sól
- pieprz
Dutch Baby z zielonymi szparagami.
Wytrawna wersja znanego Wam już z wcześniejszych przepisów Dutch Baby, czyli świetnego naleśnika z pieca.
Dotąd zawsze przygotowywałem Dutch Baby z owocami i taką wersję naleśnika z pieca lubię najbardziej. Dutch’a można jednak równie dobrze przyrządzić w wersji wytrawnej, np. z warzywami. Mamy pełnię sezonu na szparagi, warto więc to wykorzystać. Zielone szparagi sprawdzą się w tym przepisie bardzo dobrze.
Naleśnik zrobiłem z bezglutenowej, bogatej w białko roślinne i wolnej od skrobi mąki z konopi (ZOBACZ), ale w razie potrzeby spokojnie możesz zastąpić ją inną mąką bezglutenową (przepisy na inne wersje Dutch Baby z różnych rodzajów mąk znajdziesz tu: PRZEPISY).
Mąka z nasion konopi ma specyficzny zielonkawy kolor (ZOBACZ), który dodatkowo podkręciłem spiruliną. Biorąc pod uwagę dodatek nierafinowanego oleju kokosowego, naleśnik z takich składników to prawdziwa kopalnia wartościowych składników odżywczych.
Dutch po upieczeniu pozostaje wewnątrz zielony (ZOBACZ), za wyjątkiem wierzchniej warstwy, która pod wpływem wysokiej temperatury brązowieje i sprawia wrażenie, jakby naleśnik zawierał czekoladę lub kakao;-).
Użyłem tu również gęsiego jaja (na dodatek z podwójnym żółtkiem), które możesz w razie potrzeby zastąpić trzema średnimi jajami kurzymi.
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
2. Wstaw do piekarnika na 10 minut okrągłą patelnię (nie natłuszczoną) o średnicy 27 cm.
3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, po czym opłucz i wysusz szparagi papierowym ręcznikiem. Skróć je tak (ZOBACZ), by w całości zmieściły się na powierzchni naleśnika. Części szparagów, które odetniesz, możesz później usmażyć lub ugotować i wykorzystać np. do sałatki.
4. Na patelni roztop 2 łyżki oleju kokosowego.
5. Dodaj do miski jajko i nieco je roztrzep. Wlej mleko i wymieszaj. Dodaj sól, pieprz oraz przesiane przez sito mąkę i spirulinę. Całość bardzo dokładnie wymieszaj rózgą, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj olej kokosowy i wymieszaj.
6. Wyciągnij patelnię z piekarnika, dodaj ok. pół łyżki oleju, który natychmiast się roztopi. Ostrożnie przechyl patelnię w każdą stronę tak, by tłuszcz dokładnie pokrył jej dno.
7. Wlej na patelnię ciasto i na wierzchu rozłóż szparagi.
8. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 200 stopni i wstaw patelnię na około 20 minut.
Smacznego!
Wszystko pięknie, ale czemu brak zdjęcia wewnątrz z wyraźnym efektem użycia mąki konopnej? Fajna metoda, ale czy w Polsce można ją dostać bez problemu w sklepach?
Nie czytałeś uważnie. Wszystko zostało dokładnie opisane, plus dodatkowo we wpisie jest link do zdjęcia nalesnika w przekroju. Podaję go ponownie: https://instagram.com/p/2LJQPzpV43/
Tak, mąkę konopną od dawna można kupić, najprościej online.
Szparagi, mąka z konopii, gęsię jajo, spirulina, to musi być odlotowe danie. Mąki konopnej jeszcze nie miałem okazji próbować, ale może wykorzystam gryczaną, myślę że będzie też pasowała do szparagów i całej reszty.
Gryczana – jak najbardziej, ale konopną też bardzo polecam – jest świetna do wypieków. Chleb, placki, naleśniki – smakują wyjątkowo:-) pozdrawiam
Idealnie dobrane składniki, to jest autentyczna bomba zdrowia
Ciekawa mąka, poszukam
Fajne, zrobię za rok
Mąka konopna! Szparagów już nie ma, ale wypróbuję z innym dodatkiem. Podobno jest bardzo zdrowa i nie zawiera węgli
Jest niskowęglowodanowa (zawiera ich ok. 3 razy mniej niż pszenica), a poza tym wyróżnia ją wysoka zawartość białka, więc zdecydowanie warto włączyć tę mąkę do codziennego menu
:-)
Omlet dla soortowca ;)