• ok. 1/3 dyni piżmowej
  • 8 świeżych fig
  • 8 plasterków prosciutto (szynki parmeńskiej)
  • garść orzechów włoskich
  • kilkanaście listków świeżej mięty
  • 50 g gorzkiej czekolady 75% (do wypieków)
  • łyżeczka oleju kokosowego plus olej kokosowy do smażenia
  • pieprz
  • tabasco (opcjonalnie)

Prosciutto (czyli słona włoska szynka dojrzewająca) oraz gorzka czekolada to doskonałe połączenie.

Do tego, jak mało co, pasują świeże soczyste figi. I oczywiście dynia, w końcu mamy jesień w pełni.

Sos z gorzkiej czekolady, czyli po prostu rozpuszczona dobrej jakości gorzka czekolada z odrobiną masła kokosowego dla nadania mu odpowiedniej konsystencji pasuje do wielu potraw, w tym także do dojrzewającej szynki czy boczku (pancetty). Słoność mięsa doskonale podkreśla wytrawny smak czekolady. A świeże figi i orzechy lubią się zarówno z szynką, jak i z czekoladą.

Trochę mniej oczywistym dodatkiem jest tu dynia, która doskonale sprawdza się w roli „podstawki” pod całą kompozycję. Usmażyłem ją na organicznym nierafinowanym (a przy okazji bardzo zdrowym) oleju kokosowym, ale możesz użyć tu także po prostu masła z dodatkiem oleju, albo nawet samego oleju dobrej jakości.

Idealnie okrągłe dyniowe krążki uzyskasz tylko z dyni piżmowej (butternuta), ale jeśli nie uda Ci się go zdobyć, nie rezygnuj z tego przepisu. Zamiast krążków możesz po prostu zrobić puree ze zwykłej, najlepiej upieczonej w piekarniku dyni, odpowiednio je doprawić (dodając też do niego np. odrobinę masła) i rozłożyć porcję na talerzu, rozpłaszczając ją łyżką. Na puree możesz wtedy ułożyć figę z szynką i w ten sposób „skonstruować” to danie.

Figi szynka czekolada L_07

Figi szynka czekolada L_05

PRZEPIS:

1. Od górnej części dyni piżmowej (czyli części bez gniazda nasiennego) odkrój osiem plastrów o grubości ok 0,5 cm (ZOBACZ).

2. Na patelni (a konkretnie – na dwóch patelniach) rozgrzej tyle oleju kokosowego, by dokładnie pokrył dno. Smaż plastry do momentu, aż zrumienią się z dwóch stron. Usmażone odłóż na papierowy ręcznik, by odsączyć je z tłuszczu (ZOBACZ).

3. W tym czasie rozpuść czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego w kąpieli wodnej (kąpiel wodna – np. miska „zawieszona” w garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by jej dno nie stykało się z powierzchnią wody).

4. Figi ponacinaj na krzyż i rozchyl ich cząstki. Owiń każdą figę plasterkiem prosciutto.

5. Na talerzu ułóż plaster dyni i oprósz go pieprzem. Jeśli lubisz, dynię możesz „przyostrzyć” tabasco. Na plastrze dyni ułóż figę z szynką. Dodaj trochę orzechów włoskich i udekoruj całość czekoladą – zarówno porcję, jak i talerz. Na koniec dodaj miętę.

6. W zależności od potrzeb możesz podać taką przystawkę pojedynczo na talerzu albo ułożyć na półmisku po trzy / cztery sztuki.

Smacznego!

Figi szynka czekolada L_11