• 1 dynia piżmowa (butternut)
  • 2 garście rukoli
  • 6 świeżych daktyli izraelskich
  • kilka filecików anchois
  • 2 garście pestek dyni
  • oliwa extra vergine
  • trochę listków bazylii tajskiej (albo mięty)
  • mielona wędzona papryka (pimenton)
  • sól, pieprz

Pyszna i konkretna sałatka, która łączy w sobie słodycz dyni i daktyli, słony smak anchois oraz ostrość rukoli.

Upieczona, odpowiednio przyprawiona (między innymi moim ulubionym pimentonem) dynia piżmowa smakuje wyśmienicie.

Można piec ją w połówkach z dodatkami (SPRAWDŹ PRZEPISY – kilka pomysłów na faszerowaną dynię piżmową) albo w mniejszych częściach, które nadają się do wykorzystania w dowolny sposób – możesz je zjeść jako samodzielne danie, dodać do mięsa lub ryby, etc.

W tym przypadku wykorzystałem dynię jako składnik sałatki, dodając do niej rukolę i trochę listków tajskiej bazylii, której smak bardzo lubię. Za największy kontrast smakowy odpowiadają słodkie, miękkie daktyle oraz wyraziste w smaku, słone fileciki anchois. Takie połączenie sprawdza się znakomicie.

Sałatkę możesz skomponować, tworząc między kilkoma kawałkami dyni miejsce na dodanie rukoli i układając wokół daktyle plus fileciki, albo po prostu spontanicznie rozłożyć wszystkie składniki na talerzu. W każdym przypadku osiągniesz odpowiedni efekt.

Dynia anchois daktyle 1 L_02

Dynia anchois daktyle 2 L_05

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Podziel dynię piżmową wzdłuż na pół, wydrąż łyżką gniazdo nasienne, a następnie pokrój dynię wzdłuż na osiem części (ZOBACZ).

3. Ułóż cząstki dyni w brytfance, skrop oliwą i dopraw solą, pieprzem i pimentonem. W razie potrzeby wymieszaj, tak by kawałki dyni równomiernie pokryły się przyprawami, a następnie ponownie ułóż ósemki dyni obok siebie.

4. Wstaw do piekarnika na ok. 40 minut (ZOBACZ).

5. Na suchej teflonowej patelni upraż pestki dyni.

6. Upieczone i lekko przestudzone kawałki dyni ułóż na talerzu. Dodaj garść rukoli, połówki daktyli (wcześniej wypestkowanych) i fileciki anchois.

7. Posyp pestkami dyni i listkami bazylii.

8. Sałatkę skrop oliwą.

Smacznego!

Dynia anchois daktyle 2 L_02

Dynia anchois daktyle 1 L_05