• 2 małe dynie piżmowe
  • 6 dużych pomidorów malinowych
  • 3 spore szalotki
  • 4 łyżki kaparów
  • 2 duże garście oliwek kalamata (z pestkami)
  • mała gałązka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki ostrego pimentonu (mielona wędzona papryka)
  • 1 kopiasta łyżeczka łagodnego pimentonu (mielona wędzona papryka)
  • łyżeczka kolendry w całości (roztarta w moździerzu)
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego (roztarta w moździerzu)
  • sól, pieprz
  • trochę oliwy extra vergine

Dynie piżmowe duszone w pomidorach z oliwkami i kaparami.

O ile w postaci połówek można zapiekać butternuty właściwie dowolnej wielkości (wiele pomysłów na tak przyrządzoną dynię znajdziesz TUTAJ), o tyle w tym przepisie najlepiej sprawdzą się dynie piżmowe w wersji mini.

Większe sztuki zawsze można oczywiście pokroić w ćwiartki albo nawet mniejsze kawałki, ale ja lubię przygotowywać je właśnie w taki sposób.

Dynie pieką się w prostym sosie ze świeżych pomidorów malinowych i dopełniających całości kilku innych składników (kapary, oliwki kalamata, szalotki, zioła, przyprawy).

Podczas dość długiego czasu pieczenia smaki i aromaty wszystkich składników dobrze się przenikają, a gotowe danie smakuje znakomicie.

Dynia w pomidorach L_02

Dynia w pomidorach L_04

PRZEPIS:

  1. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w małe kawałki i przełóż do naczynia do zapiekania.
  2. Dodaj posiekane szalotki, kapary, wypestkowane i grubo posiekane oliwki, posiekane listki rozmarynu i pozostałe przyprawy (ZOBACZ). Dokładnie wymieszaj.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  4. Odetnij obydwa końce dyni i obierz dynie ze skóry (przy pomocy obieraczki do warzyw).
  5. Przekrój dynie wzdłuż na połówki i łyżką usuń gniazda nasienne.
  6. Przełóż dynie do naczynia do zapiekania, wciskając je w składniki sosu (ZOBACZ). Skrop oliwą.
  7. Naczynie przykryj folią alu lub pokrywką i wstaw do piekarnika na około 1,5 godziny. Gotowa dynia powinna być idealnie miękka.

Dynia w pomidorach L_03

Dynia w pomidorach L_05