• 1 mały butternut (ok. 700 g)
  • 60 g suszonej miechunki
  • 60 g suszonych moreli
  • garść świeżych listków mięty
  • 1/3 fasolki tonki
  • 1/2 łyżeczki sumaku
  • porządna szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • porządna szczypta utartego w moździerzu lub mielonego kardamonu
  • sól
  • olej kokosowy do smażenia

Butternut duszony z miechunką i morelami.

Prosty przepis na dynię piżmową duszoną na patelni z dodatkiem miechunki, suszonych moreli, przypraw i świeżej mięty.

To jeszcze jedna wersja przepisu na duszoną na patelni dynię piżmową (butternut).

Sprawdź też:

Przepis na dynię z kakao i cynamonem
Dynia korzenna i dynia na ostro (2 przepisy)
Dynia z ryżem i kiełbasą

Korzenna dynia z pestkami dyni

i szereg innych fajnych przepisów na dynię – ZOBACZ

Jako dodatku użyłem suszonej miechunki (jagody inkaskiej), którą uwielbiam i mógłbym dodawać właściwie do wszystkiego oraz suszonych niesiarkowanych moreli. Tym razem udało mi się zdobyć polskie suszone morele (ZOBACZ – to te bardziej suche), nieco mniejsze i bardziej kwaśne niż powszechnie dostępne morele niesiarkowane, ale w razie potrzeby możesz użyć oczywiście takich, jakie masz pod ręką.

Kilka minut na przykrytej pokrywką patelni sprawia, że owoce miękną i nabierają wspaniałego słodko-kwaśnego smaku.

Dojrzała dynia z dodatkiem owoców jest dla mnie wystarczająco smaczna i słodka, ale jeśli wolisz nieco słodszy smak, możesz użyć miodu albo np. syropu z daktyli (ok. 1-2 łyżek).

Dynia z miechunka L_02

Dynia z miechunka L_08

PRZEPIS:

  1. Wydrąż z dyni miąższ z pestkami i pokrój ją w niewielką kostkę, mniej więcej równej wielkości. Młodej dyni z początku sezonu nie musisz obierać ze skórki. Dynie starsze lub z brzydszą skórką obierz ze skóry przed pokrojeniem na kawałki.
  2. Na dobrze rozgrzaną głęboką patelnię wlej trochę oleju i wrzuć dynię.
  3. Wymieszaj dynię tak, by kawałki dobrze pokryły się tłuszczem. Dodaj sól, startą na małej tarce tonkę i gałkę muszkatołową, kardamon i sumak, po czym ponownie wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i duś dynię ok. 8 minut. W tym czasie raz wymieszaj dynię.
  4. Dodaj miechunkę i morele (małe sztuki moreli w całości, większe przekrój na połówki). Wymieszaj, przykryj i duś dynię do miękkości (ok. 8-10 minut). W tym czasie raz wymieszaj dynię.
  5. Gotową dynię zdejmij z ognia, dodaj porwaną na kawałki miętę, wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

Dynia z miechunka L_06

Dynia z miechunka L_11

Dynia z miechunka L_01