Dynia piżmowa z kasztanami.

Dynia, kasztany, orzechy pecan i ricotta. Ten prosty, a jednocześnie wyjątkowo dobrze dobrany zestaw nie tylko świetnie brzmi, ale też rewelacyjnie smakuje. Kto chce, ricottę może pominąć, ale jeśli należysz do amatorów sera, w żadnym razie z niego nie rezygnuj!

Bywa (właściwie, całkiem często), że oglądając jakiś program kulinarny w połowie przepisu mam ochotę powiedzieć STOP!, bo wszystko, co dzieje się później, niekoniecznie mi pasuje :-)

Tak właśnie było z tym przepisem. W jednym ze świątecznych odcinków serii z udziałem JO i Gennaro Contaldo ten ostatni przyrządzał farsz do włoskich pierożków – ravioli a caramella. To przepiękne, maleńkie ravioli (misterna robota!) w kształcie cukierków (dosłownie – stąd nazwa), które nadziane zostały jeszcze piękniejszym farszem. I właśnie przepis na ów farsz przedstawiam poniżej, z tą tylko różnicą, że proponuję zjeść go tak po prostu – jako pyszną, niezwykle aromatyczną zapiekankę z dyni, orzechów i kasztanów podaną z lekko podpieczoną ricottą. U Gennaro tak zapieczone składniki zostały zmiksowane na farsz i zapakowane do świątecznych ravioli a caramella.

Powtarzam się jak zdarta płyta, ale takie są fakty ;-) Najlepsza dynia piżmowa (czyli butternut) to dynia pieczona. Każda inna odmiana zresztą też. Słodki smak dyni i jej wyjątkowa kremowa konsystencja świetnie komponują się z chrupkimi orzechami i kasztanami. Delikatna twarożkowa ricotta pod wpływem pieczenia nieco się podsusza i nabiera bardziej zwartej konsystencji. W rezultacie przeobraża się w delikatny naturalny mini sernik, który nie potrzebuje żadnych dodatków, by świetnie smakować. Kto chce, może lekko oprószyć ser czymś słodkim (choć moim zdaniem nie ma takiej potrzeby).

Dynia piżmowa z kasztanami

Dynia piżmowa z kasztanami

Dynia piżmowa z kasztanami

Dynia piżmowa z kasztanami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 1 dynia piżmowa (butternut)
  • 250 g gotowanych kasztanów
  • duża garść orzechów pecan (lub włoskich)
  • 250 g ricotty
  • 1 łyżeczka pieprzu z Madagaskaru (voatsiperifery); może być też czarny pieprz
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnego kardamonu (lub zwykłego)
  • 1/3 gałki muszkatołowej
  • 1/2 tonki (opcjonalnie)
  • oliwa extra vergine

Dynia piżmowa z kasztanami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Opłukaną dynię przekrój wzdłuż na pół i usuń łyżką gniazdo nasienne. Każdą połówkę dyni przekrój na cztery kawałki. Dynię przełóż do dużej brytfanki do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. W moździerzu rozetrzyj pieprz i kardamon. Dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową i tonkę (opcjonalnie – jeśli nie masz, możesz pominąć).
  4. Kawałki dyni skrop oliwą i oprósz przyprawami. Dokładnie wetrzyj oliwę i przyprawy w kawałki dyni.
  5. Wstaw do piekarnika na 30 minut.
  6. Wyjmij brytfankę z piekarnika, dodaj kasztany i ricottę. Ricottę wyłóż do brytfanki jednym zdecydowanym ruchem, tak by ser sam odszedł od ścianek pojemnika.
  7. Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut.
  8. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, dodaj orzechy i skrop oliwą. Podawaj na gorąco (w takiej formie jest najsmaczniejsza) lub na zimno.

Sprawdź też inne:

Dynia piżmowa z kasztanami

Dynia piżmowa z kasztanami