- ok. 1/2 dyni piżmowej (część z gniazdem nasiennym)
- 250 g chudego twarogu
- ok. 1/2 butelki czerwonego półsłodkiego wina (tu: gruzińskie Alazani, Marani)
- 2 garście orzechów włoskich
- 1,5-2 łyżki miodu (tu: gęsty z nektaru mniszka lekarskiego) lub więcej
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- ziele angielskie
Dynia piżmowa uduszona w czerwonym winie z dodatkiem miodu podana z gęstym, niemal czarnym sosem.
Do tego, dla kontrastu, porcja lekkiego kremowego serka.
Dynia ugotowana w półsłodkim winie (ZOBACZ) z dodatkiem korzennych przypraw i miodu nabiera bardzo fajnego słodkiego posmaku, a dodatkowo zabarwia się na mocno czerwony kolor. Dla kontrastu podałem ją z najprostszym kremowym serkiem, czyli zwykłym twarogiem zmiksowanym na gładki gęsty krem. Nie potrzeba do niego żadnych dodatków, wystarczy tylko dokładnie go zmiksować.
Do całości niezbędny jest również gęsty i ciągnący się jak karmel sos, powstały ze zredukowanego wina, w którym gotowała się dynia. Użyłem tu bardzo gęstego miodu mniszkowego, który można nabierać dosłownie „kopiastą” łyżką (ZOBACZ). W tym przypadku wystarczyło go ok. 1,5 łyżki, ale jeśli masz pod ręką inny, bardziej płynny rodzaj miodu, trzeba będzie użyć go więcej.
PRZEPIS:
1. Od dyni piżmowej odkrój część z gniazdem nasiennym, przekrój ją na pół i usuń łyżką gniazdo nasienne. Pokrój połówki na niezbyt grube „łódeczki”.
2. Ułóż kawałki w głębokim rondlu, wlej wino i zagotuj (ZOBACZ).
3. Zmniejsz ogień, dodaj miód, cynamon, gałkę muszkatołową i zmielone lub utarte w moździerzu ziele angielskie. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż dynia zmięknie (ok. 15 minut).
4. W tym czasie w blenderze ręcznym zmiksuj ser – do momentu aż nabierze gładkiej, kremowej konsystencji (tak jak TUTAJ).
5. Wyciągnij ugotowaną dynię, zwiększ ogień, dodaj orzechy i redukuj wino dotąd, aż przemieni się w słodki sos, gęstością przypominający karmel (w razie potrzeby dodaj więcej miodu).
6. Na talerze wyłóż porcje serka, dodaj po kilka kawałków dyni i polej całość sosem z orzechami.
Smacznego!
Bardzo ładne to jest
Masz pyszne pomysły :)
Pomysł na piątkę
Apetyczne
Świetne, spróbuję to odtworzyć
Zajebisty pomysł, wykorzystam :D
Fascynujące. Twaróg wygląda jak mascarpone albo nawet ubita śmietana. Aż muszę zapytać, jaki masz blender? ;)
To ręczny Morphy Richards;-)
Zajebisty deser. Bo to chyba deser? :)
My zjedliśmy to na obiad:) Sprawdzi się zarówno jako deser, jak i danie główne na słodko:)
Mnie by było szkoda takiego wina do garnka, ale danko fajne;)
Chętnie bym spróbowała, wygląda bardzo bardzo:)
Oryginalnie, mniam
Cudnie to wygląda i założę się, że jeszcze lepiej smakuje ;)
Dynia w winie! Tego jeszcze nie próbowałam!
Świetny pomysł, zrobię dynię w ten sposób
Brzmi rewelacyjnie!!
dyni w takiej wydaniu jeszcze nie próbowałam!
Na to czekałam. Dynia piżmowa CAŁKIEM INACZEJ. Dziękuję :P
Obłędne :D
Szukałem czegoś, czym bym zaimponował kobiecie, która lubi słodkie, ale jest wybredna i ciastko w cukierni jej nie rusza. Trzymaj kciuki, stary:P
Fajne!
Super
Wymyślasz świetne rzeczy z dyni :D
Bardzo zacny zestaw :D
Dynia lubi pływać :-)
Brzmi smakowicie, wypróbuję to
Deser z dyni!! Tego jeszcze nie ćwiczyłem, pozdr
Bardzo chętnie bym spróbowała, przepis brzmi pysznie
Biorę wszystko!
Rewelacja, dyni tak podanej nigdy nie próbowałam, wezmę się za to w weekend
Dynia mistrz, wygląda pysznie
mniam mniam
Świetne
Dynia w winie – majstersztyk!
W słodkim winie też powinno być OK, prawda?
Pomysłowe :)
Umarłam!!!