Dynia z żurawiną i rokitnikiem.

Jeszcze jeden pomysł na zapiekaną dynię piżmową z sezonowymi składnikami. Tym razem z krwiście czerwoną żurawiną i soczyście pomarańczowym rokitnikiem.

Dynia zapiekana w połówkach to mój ulubiony sposób przyrządzania butternuta, dlatego regularnie do niego wracam. Upieczony w ten sposób zachowuje pełnię smaku i soczystość, jest przepyszny i maślany. Dopełnienie całości w każdym wariancie stanowią przyprawy – dobrane w zależności od dodatków, z którymi pieczona lub podawana jest dynia.

Dynię możesz upiec z różnymi dodatkami albo bez dodatków, po czym podać ją na przykład ze słodko-kwaśnym sosem z żurawiny i rokitnika – pełnym witamin i gęstym od pektyn. Jeśli nie masz dostępu do rokitnika, spokojnie wystarczy sama żurawina.

Owoce dosładzam miodem. Jeśli wolisz, użyj cukru (najlepiej kokosowego) albo innego słodzidła, postaraj się jednak zachować umiar, tak by słodycz nie zdominowała naturalnie kwaskowatego smaku owoców i korzennych przypraw. Używam gęstego jak krem miodu mniszkowego, dlatego w tym przypadku łyżka miodu oznacza kopiastą łyżkę. Jeśli używasz płynnego miodu, w razie potrzeby dodaj go więcej.

Jeśli chcesz, by przepis był wegański, miód zastąp innym roślinnym słodzidłem, a masło – oliwą (sam często zapiekam dynię z oliwą).

Dynia z żurawiną

Dynia z żurawiną

Dynia z żurawiną i rokitnikiem – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • 1 spora dynia piżmowa (butternut)
  • ok. 300 g świeżej żurawiny leśnej lub wielkoowocowej (może być również mrożona)
  • ok. 150 g rokitnika
  • 3 kopiaste łyżki miodu (lub więcej w razie potrzeby) – używam mniszkowego, ale możesz dodać dowolny miód albo inne słodzidło
  • trochę masła (w temperaturze pokojowej) lub oliwy extra vergine (w wersji wegańskiej)
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • porządna szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • kilka goździków
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • trochę gałki muszkatołowej
  • pół ziarenka tonki świeżo startej (opcjonalnie)
  • 2 garście orzechów pecan lub orzechów włoskich

Dynia z żurawiną i rokitnikiem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Przekrój dynię wzdłuż na pół i wydrąż gniazdo nasienne. Połówki dyni ponacinaj ostrym nożem, tworząc kratkę na płaszczyźnie przecięcia.
  3. Natłuść dynię od strony przecięcia (masłem albo oliwą) i oprósz pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową.
  4. Wstaw dynię do piekarnika na ok. 60 minut (lub nieco krócej w zależności od wielkości dyni).
  5. W tym czasie przygotuj sos. Podduś w rondlu żurawinę wraz z miodem. Dodaj przyprawy: rozgniecione w moździerzu goździki wraz z zielem angielskim oraz kardamon i tonkę. Tonkę możesz zastąpić gałką muszkatołową.
  6. Gdy żurawina zacznie mięknąć (nastąpi to dość szybko) dodaj rokitnik. Duś, aż owoce zmiękną, częściowo rozpadną się, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby rozgnieć część owoców drewnianą łyżką, by uwolnić z nich więcej pektyn. Odstaw sos na kilka minut, by zgęstniał jeszcze bardziej.
  7. Wyjmij dynię z piekarnika, na każdą połówkę wyłóż porcję sosu owocowego i na koniec posyp grubo posiekanymi orzechami pecan (albo włoskimi).

Smacznego!

Sprawdź też:

Dynia z żurawiną

Dynia z żurawiną