Wino, porto, cydr – czym ratować się w paskudnie zimne lato?

Kilka doskonałych win z Madrytu, Porto i Lizbony, bardzo przyzwoite chianti, cydry co najmniej zaskakujące (pozytywnie), świetne porto – na rozgrzewających procentowych pocieszkach nie warto oszczędzać 🙂 Jeśli wybierasz się na urlop do kraju winem płynącego, weź duże walizki i w drodze powrotnej wypakuj je dobrymi trunkami. W Polsce albo nigdy ich nie kupisz albo za to samo zapłacisz co najmniej 3 razy tyle. Na zdrowie!

I. Doskonała Abadia Retuerta (Seleccion Especial) Vinedos Propios Sardon de Duero 2013, Valladolid – Hiszpania, Castilla y Leon. Z Madrytu – namiary na sklep TUTAJ.

II. Rioja Vina Salceda, Reserva DOC 2009, szczepy: Tempranillo, Graciano, starzona w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu przez okres co najmniej 18 miesięcy (Hiszpania, Elciego). Też z Madrytu, sklep – jak wyżej.

III. Chianti Classico Certosa di Pontignano, Dievole 2013 DOCG, szczep –> Sangiovese (Włochy)

IV. Porto Niepoort LBV 2012. Świetne, jak każde LBV od dobrego producenta (Portugalia)

V. Cidre du Pays de Caux, Marie-Claire et Vincent Godefroy, Ecomusee de la Pomme at du Cidre, Bretteville-du-Grand-Caux, wersja Fruits de mer et poisson, 5% (Francja)

VI. Muscadet Sevre et Maine 2010, Monnieres – Saint Fiacre, Domaine Le Fay d’Homme, Appellation Muscadet Sevre et Maine Controlee (Francja)

VII. Muscadet Sevre et Maine Sur Lie 2014, Monnieres, Domaine Le Fay d’Homme, Appellation Muscadet Sevre et Maine Controlee (Francja)

VIII. Azul Portugal Palmela DOP 2012, szczep: Castelao, Casa Ermelinda Freitas – Vinhos (Portugalia)

IX. Coffee Pinotage 2015, Brandvlei Manor (Afryka Południowa – Western Cape), szczep: Pinotage

X. Maeloc Sidra Natural Ecologica – hiszpański organiczny cydr, smakuje jak ocet cydrowy – najbardziej specyficzny ze wszystkich, jakich dotąd próbowaliśmy, a wypiliśmy już morze cydru 😛

XI. Cydr Smykan Cuvee Garage 2015, 7%, Polska. Jak mówi etykieta: powstał ze świeżego soku z jabłek ze starych ekologicznych sadów Beskidu Wyspowego. Niefiltrowany, niepasteryzowany, z naturalnym osadem. Bardzo dobry, choć z posmakiem drożdżowym.

XII. Cydr bretoński wytrawny – Cidre de Bretagne Brut IGP, 4,5%, Val de Rance, La Bolee Celte. Bretoński, czyli z bretońskich jabłek od bretońskich hodowców (Francja)

XIII. Avaniel Ribera del Duero DO 2015, szczep: tempranillo (Kastylia, Hiszpania)

XIV. Porta dos Cavaleiros, Caves Sao Joao, Reserva 2012, szczep –> Touriga Nacional, Dao (Portugalia)

XV. Azul Portugal Reserva DOC 2012, szczep: Castelao (czerwone wytrawne), Casa Ermelinda Freitas – Vinhos (Portugalia)