Recenzja garnków z Emalii Olkusz S.A.

Emalia Olkusz_03

Jakiś czas temu Emalia Olkusz S.A. dostarczyła mi komplet garnków Selena (linia Premium). Zestaw ten tworzy 5 garnków o średnicy od 16 cm do 24 cm i o pojemności użytkowej od 1,4 litra do 5,1 litra. Elementy tego kompletu można nabywać zarówno na sztuki, jak i w zestawach 3-, 4- lub 5-częściowych.

Emalia Olkusz_02

W kuchni, nie licząc nieco bardziej specyficznych akcesoriów, jak np. żeliwne patelnie grillowe czy inne patelnie specjalnego przeznaczenia (do placków, naleśników, etc.), korzystam najczęściej z garnków dwu producentów. Jednym z nich jest krajowy Olkusz, drugim – fiński Fiskars. Kilkanaście lat temu zestaw garnków Olkusz dostałem jako jeden z elementów wyprawki do użytku we własnej kuchni; warto dodać, że dobrze służą mi do dziś.

Kiedyś, przez krótki czas, miałem również okazję gotować w mocno przereklamowanych (a zarazem interesująco i osobliwie wycenianych) garnkach Zepter. Moim zdaniem, wyposażenie kuchni powinno stanowić rozsądny kompromis pomiędzy jakością a ceną, a produkty firmy Olkusz dobrze wpisują się w tę filozofię. Jakość artykułów firmowanych logo Olkusza nie budzi zastrzeżeń, a ich cena nie oszałamia, dzięki czemu mieszczą się w nabywczym zasięgu szerokiego grona potencjalnych nabywców.

Seria Selena to naczynia emaliowane z uchwytami ze stali nierdzewnej, o wykorzystywanej we wzornictwie Emalii Olkusz nie od dziś, lekko zaokrąglonej formie, na nieco rustykalną modłę.

Garnki, dostępne w kilku intensywnych wersjach kolorystycznych (u mnie: czerwień), prezentują się naprawdę nieźle. Wyróżnia je staranne, estetyczne wykonanie. Naczynia są wygodne w użytkowaniu, można z nich korzystać na wszystkich typach płyt grzewczych (tj. na ceramicznych, gazowych, indukcyjnych, elektrycznych i halogenowych) oraz w piekarniku. Zgodnie z deklaracją producenta, szklana pokrywa powinna bez uszkodzeń wytrzymać temperaturę do 180 stopni; póki co, nie miałem okazji jej zweryfikować. Gładka emaliowana powłoka, pokrywająca wnętrze garnków sprawia, że gotowane potrawy nie przywierają, a naczynia łatwo się czyszczą. Plusem są także szklane pokrywy z otworem, umożliwiającym ujście pary.

Przepis na zupę z sandacza z rukolą i pomidorami znajdziecie TUTAJ

Zupa rybna z sandacza_04

Zupa rybna z sandacza_01

Prosty przepis na pyszny groszek cukrowy z miętą i prosciutto znajdziecie TUTAJ

Groszek z prosciutto L_02

Groszek z prosciutto L_08

Emalia Olkusz to firma z tradycjami (istnieje od 1907 r.) i o ugruntowanej pozycji na rynku. Wszystkie firmowane przez tę markę naczynia produkowane są w Polsce. Olkusz to dobry wybór dla tych, dla których liczy się staranne wykonanie, dobra jakość i atrakcyjna cena.

Emalia Olkusz_04