• 150 g makaronu farfalle
  • 1 małe opakowanie serka wiejskiego
  • ok. 400 g czereśni
  • 2-3 owoce kardamonu (Hambleden)

Makaron świetnie komponuje się z owocami. Czereśnie zdecydowanie rzadziej bywają wykorzystywane do potraw na ciepło, ustępując na tym polu wiśniom, ale warto dać im szansę. Tym bardziej, że są słodsze, w związku z czym nie ma potrzeby dodawania cukru.

1. Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu (możecie gotować go minutę krócej, ponieważ spędzi trochę czasu w rondlu).

2. W tym czasie wydrylujcie czereśnie i ok. 1/3 z nich zmiksujcie w blenderze na sos.

3. Wyłuskajcie nasiona z owoców kardamonu i rozgniećcie je w moździerzu.

4. W rondlu przez chwile podgrzewajcie sos wraz z kardamonem i dodajcie ugotowane farfalle.

5. Podgrzewajcie całość przez chwile mieszając, aż makaron wchłonie część sosu i dodajcie czereśnie.

6. Duście przez chwile aż czereśnie się podgrzeją, ale uważajcie żeby za bardzo nie zmiękły.

7. Wyłóżcie danie na talerze i udekorujcie porcją serka wiejskiego.

Kid w czeresniach_02

Smacznego!