• 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • ok. 100 g dobrej mozzarelli (tu: mozzarella di bufala)
  • ok. 50 g dojrzałego lub półdojrzałego sera do starcia na tarce
  • ok. 50 g miękkiego koziego sera
  • 2 gałązki rozmarynu
  • trochę podsuszanego tymianku
  • 2 garście pistacji (www.pistacje.pl)
  • sól
  • pieprz

Farinata Trzy Sery z pistacjami.

Technicznie – to farinata, ale możesz nazwać ją pizzą. Z trzema gatunkami sera i pistacjami. Więcej na temat farinaty możesz przeczytać TUTAJ, czyli w przepisie na podstawową wersję tego placka.

Charakterystyczną i zarazem fantastyczną cechą farinaty jest to, że można przygotować ją w wersji „czystej” albo z rozmaitymi dodatkami – wtedy przypomina pizzę z patelni. Prostą, pyszną i naturalnie bezglutenową (farinatę robi się z mąki z ciecierzycy). A to wszystko bez konieczności kombinowania z różnymi mieszankami mąk w celu uzyskania dobrego ciasta na pizzę. Bez drożdży, wałkowania i ogólnego zawracania sobie głowy.

Wykorzystałem trzy sery o różnym smaku i konsystencji – przepyszną, rozpływającą się w ustach kremową mozzarella di bufala, twardszy hiszpański ser krowi (semi curado) dobrze nadający się do starcia na tarce oraz miękki, plastyczny ser kozi, który pokruszyłem i roztarłem w palcach na ‚bryłki’. Każdy z tych serów nie tylko inaczej smakuje, ale również inaczej reaguje na ciepło piekarnika i ostatecznie rozpuszczony inaczej wygląda.

Pistacje są dodatkowym, fajnym składnikiem, który bardzo dobrze współgra z całością. Możesz zastąpić je innymi orzechami albo całkiem zrezygnować z orzechowego dodatku.

Najlepsze nieprażone i niesolone pistacje kupisz w PISTACJE.PL

Farinata z serem L_01

pistacje_02

PRZEPIS:

  1. Wlej do miski wodę, dodaj połowę oliwy (2 łyżki) i sól. Wymieszaj.
  2. Stopniowo dodawaj przesianą przez sito mąkę i mieszaj rózgą, by uniknąć ewentualnych grudek. Uzyskasz ciasto zbliżone konsystencją do naleśnikowego. Dopraw pieprzem.
  3. Przykryj miskę i odstaw na 1-2 godziny.
  4. Po tym czasie dodaj do ciasta pozostałą oliwę (2 łyżki) i wymieszaj.
  5. Do piekarnika włóż patelnię (dostosowaną do używania w piecu) i rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
  6. Twardszy ser zetrzyj na tarce, dodaj do niego pokruszony na kawałki ser kozi. Dodaj posiekane listki rozmarynu, tymianek oraz grubo zmiażdżoną w moździerzu garść pistacji. Wymieszaj. Mozzarellę pokrój w plastry.
  7. Wyjmij patelnię z piekarnika, natłuść ją niewielką ilością oleju i wlej ciasto. Na wierzchu rozłóż plastry mozzarelli i rozsyp pozostały ser wymieszany z ziołami i orzechami (ZOBACZ).
  8. Wstaw patelnię do piekarnika na 15-20 minut – aż ser ładnie się zrumieni.
  9. Gotową farinatę skrop oliwą i posyp garścią grubo posiekanych lub lekko zmiażdżonych w moździerzu pistacji.

Farinata z serem L_07

Farinata z serem L_03