Farinata z mąki ryżowej z pomidorkami koktajlowymi.

Farinata (socca) to bardzo prosty placek, który tradycyjnie wypieka się z mąki z ciecierzycy. Jest popularny na południowym wybrzeżu Francji, w okolicach Nicei oraz w Ligurii i Toskanii, gdzie farinaty piecze się zwykle w tradycyjnych piecach do pizzy.

Cały urok farinaty tkwi w prostocie. Bazowe składniki ciasta to tylko mąka, oliwa i woda.

Farinata z mąki ryżowej to kolejna, po plackach z polenty i z mąki z komosy ryżowej wariacja na temat tego przepysznego klasyka. Jeżeli nie lubisz mąki z ciecierzycy, a masz ochotę na ten naturalnie wegański i bezglutenowy wypiek, sięgnij po mąkę ryżową. Jest tania, powszechnie dostępna i ma mniej wyrazisty smak niż charakterystyczna mąka ciecierzycowa.

Ciasto z mąki ryżowej jest nieco bardziej płynne, ale nie ma powodu do paniki – gotowy placek jest tak samo chrupiący, z doskonale wyczuwalnym aromatem przypraw i smakiem oliwy. Pamiętaj, że im lepszej jakości oliwy użyjesz, tym smaczniejsza będzie gotowa farinata.

Farinata z mąki ryżowej pomidorkami koktajlowymi

Farinata z mąki ryżowej z pomidorkami koktajlowymi – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka wody
  • kilka (7-8) pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki młodych listków tymianku
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka owoców fenkułu
  • sporo pieprzu (tu: 1 owoc długiego pieprzu i 1/2 łyżeczki pieprzu z Madagaskaru (voatsiperifery)
  • sól

Farinata z mąki ryżowej z pomidorkami koktajlowymi – PRZEPIS:

  1. Do miski przesiej mąkę i stopniowo dodaj wodę, mieszając, aż uzyskasz dość płynne ciasto. W razie potrzeby dodaj nieco mniej wody.
  2. Dodaj 2 łyżki oliwy, sól, czerwony pieprz w całości, listki tymianku oraz rozgniecione w moździerzu pieprz i owoce fenkułu. Wymieszaj i odstaw na 1-2 godziny (lub dłużej). Po upływie wskazanego czasu dodaj do ciasta 2 łyżki oliwy i wymieszaj.
  3. Do piekarnika wstaw patelnię przystosowaną do używania w piecu, po czym rozgrzej piekarnik do temperatury 240 stopni. Używam patelni o średnicy 20 cm.
  4. W tym czasie umyj pomidorki koktajlowe i przekrój je na połówki.
  5. Wyjmij patelnię z piekarnika, ostrożnie natłuść ją oliwą i wlej ciasto. W cieście szybko ułóż połówki pomidorków przecięciem ku górze, lekko je dociskając.
  6. Wstaw patelnię do piekarnika na ok. 18-20 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika odstaw farinatę na kilka minut, by lekko przestygła, po czym przełóż ją na talerz, podziel na porcje i podawaj. Placek można jeść również na zimno.

Sprawdź też inne przepisy #FARINATA

Farinata z mąki ryżowej pomidorkami koktajlowymi

Farinata z mąki ryżowej pomidorkami koktajlowymi