Fasolka szparagowa z parmezanem.

Fasolka szparagowa z parmezanem to bardzo fajny pomysł na błyskawiczny obiad. Tak już mam, że fasolkę zwykle przyrządzam najprościej jak się da. Na przykład w sosie z pomidorów malinowych, z prażonymi migdałami, z pieczonymi ziemniakami i tak dalej. Znajdą się też bardziej wymyślne pomysły (#fasolka szparagowa), ale kiedy mam ochotę na coś szybkiego i mega prostego to właśnie fasolka jako pierwsza przychodzi mi na myśl. Trudno się temu dziwić, bo świeża i młoda fasolka jest tak pyszna sama w sobie, że nie potrzebuje żadnych szczególnych zabiegów. Wystarczy po prostu ugotować ją al dente. Dodatek parmezanu i świeżych ziół tylko podbija smak całości i sprawia, że danko smakuje jeszcze lepiej. O ile to w ogóle możliwe 😉

A przy okazji… Zdarzyło Wam się kiedyś posiadać resztkę twardego jak kamień parmezanu czy pecorino, którego za nic nie dało się już zetrzeć na tarce, a mimo to odczuwaliście nieposkromione pragnienie zużycia go do absolutnego końca? Z pewnością tak. Co wtedy zrobić? Nie komplikować sobie życia ani tym bardziej nie wyrzucać (!!!), tylko skorzystać z dobrodziejstw cywilizacji i zaopatrzyć się w robot kuchenny, który zrobi za Was tak wiele, że właściwie można by to uznać za WSZYSTKO. To Magimix, którego dawno temu osobiście przechrzciłem na Mega-mix, ponieważ wyczynia w kuchni mega cuda.

Do fasolki dodałem porcję tyleż doskonałego, co sędziwego 40-miesięcznego parmezanu, który przywiozłem z festiwalu Cheese 2017 w Bra. Piętka parmezanu jest już tak twarda i skostniała, że aż niemożliwa do starcia na zwykłej ręcznej tarce, a Magimix poradził sobie z nią w dosłownie kilka chwil. W niespełna 30 sekund zmienił pół piętki serowego monolitu we wspaniały parmezanowy puch, który wypełnił cały słoik.

I jeszcze: świetna wiadomość! Tylko teraz na stronie
https://sklep.ronic.pl/ 10% rabatu na wszystko
dla czytelników FiKa przy zakupach o wartości powyżej 500 PLN.
Kod rabatowy to 10FIK. 

PS. To moja ulubiona przystawka do Magimixa,
która wystąpi w jednym z kolejnych wpisów:

Magimix

Fasolka szparagowa z parmezanem

Fasolka szparagowa z parmezanem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 800 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
  • świeżo starty parmezan – ilość według uznania (tu: trzy kopiaste łyżki)
  • duża szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • garść listków mięty
  • 2 łyżki listków tymianku

Zamiast tymianku i mięty możesz użyć innych ziół, np. bazylii, kolendry czy pietruszki.

Fasolka szparagowa z parmezanem – PRZEPIS:

  1. Parmezan zetrzyj w robocie kuchennym Magimix przy pomocy tarki o drobnych oczkach (wśród akcesoriów do tego robota jest kilkanaście tarek oraz dodatkowe przystawki do przecierania soków, krojenia warzyw na makaron typu spaghetti, tagliatelle czy fusili, krojenia ziemniaków i batatów na frytki, etc.).
  2. Ugotuj fasolkę szparagową al dente. Zajmie to około 8-10 minut lub nieco więcej w zależności od mocy palnika i rodzaju fasolki (ja używam odmiany francuskiej, jej cecha charakterystyczna to brak włókien).
  3. W małej misce wymieszaj świeżo starty parmezan, pieprz i posiekane zioła.
  4. Ugotowaną i odcedzoną fasolkę przełóż do miski. Posyp parmezanem z ziołami i wymieszaj.
  5. Podawaj od razu.

Fasolka szparagowa z parmezanem

Fasolka szparagowa z parmezanem

Fasolka szparagowa z parmezanem

Fasolka szparagowa z parmezanem