Frittata z fioletowymi ziemniakami i pudrem grzybowym.

Frittata ma mnóstwo zalet. Nie dość, że jest doskonałym posiłkiem śniadaniowym (pysznym, łatwym i szybkim), to jeszcze można przyrządzać ją z niezliczoną ilością dodatków. Dzięki temu za każdym razem, kiedy tylko mamy ochotę na frittatę, możemy eksperymentować z nowymi zestawieniami składników i smaków. Jednocześnie baza, czyli ogólny sposób przygotowania i smażenia, pozostaje zawsze ta sama.

Ziemniaki świetnie komponują się z jajkami, a w tym przypadku całości dopełniają jeszcze szalotka oraz puder grzybowy domowej roboty. Esencjonalny puder nie tylko wzbogaca smak i zagęszcza masę jajeczną, przez co sprawia, że omlet jest bardziej zwarty i sycący, ale też nadaje frittacie ciemniejszy kolor.

W razie potrzeby fioletowe ziemniaki możesz zastąpić zwykłymi. Smak frittaty nic na takiej zmianie nie straci, omlet będzie równie smaczny.

Do smażenia używam oleju kokosowego, który od dłuższego czasu w dużej mierze zastępuje mi masło (z pewnymi wyjątkami, które bez masła obyć się nie mogą). Jeśli wolisz, usmaż frittatę na maśle.

Frittata z fioletowymi ziemniakami

Frittata z fioletowymi ziemniakami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 6 jajek (zerówki, wolny wybieg)
  • 3 małe fioletowe ziemniaki
  • 1 duża szalotka
  • 2 łyżeczki pudru grzybowego domowej roboty
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • zioła prowansalskie lub rozmaryn (świeży lub suszony)
  • organiczny nierafinowany olej kokosowy do smażenia (lub ghee / masło)
  • trochę świeżego szczypiorku do dekoracji

Frittata z fioletowymi ziemniakami – PRZEPIS:

  1. Ugotuj ziemniaki i przepłucz pod bieżącą wodą. Gdy ostygną, obierz je ze skórki i pokrój na nieduże kawałki.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  3. Posiekaną szalotkę podduś na maśle lub oleju kokosowym. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
  4. Wbij do miski jajka, dodaj sporo pieprzu, sól, zioła prowansalskie i puder z grzybów. Dokładnie wymieszaj trzepaczką/rózgą, by rozetrzeć ewentualne grudki pudru. Dodaj ziemniaki i szalotkę. Ponownie wymieszaj.
  5. Na patelni z odpinaną rączką (lub przeznaczoną do używania w piekarniku, tu: o średnicy 20 cm) rozgrzej olej kokosowy.
  6. Wlej na patelnię zawartość miski.
  7. Smaż frittatę do momentu, aż spód się zetnie. W trakcie smażenia nadrywaj lub podważaj lekko łopatką frittatę na krawędziach, tak by nadmiar masy jajecznej spływał pod spód omletu.
  8. Gdy na wierzchu frittaty pozostanie niewiele płynnej masy jajecznej, wstaw patelnię do piekarnika. Piecz kilka minut, aż góra omletu się zetnie.
  9. Gotowy omlet posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj od razu.

Frittata w przekroju – ZOBACZ

Sprawdź też inne przepisy na frittaty i omlety.

Frittata z fioletowymi ziemniakami

Frittata z fioletowymi ziemniakami