Frittata z kwiatami cukinii i tymiankiem.

Dzięki sprzyjającej aurze kwiaty cukinii pojawiły się w tym roku wyjątkowo wcześnie, bo już na początku maja. Co sezon czekam na ten moment jak na szpilkach 🙂 a kiedy już nadejdzie, dodaję kwiaty niemal do wszystkiego. Można je piec, dusić, grillować, smażyć, gotować, jeść na surowo. Mnóstwo inspiracji znajdziesz tutaj.

Ta jajeczna zapiekanka bardzo przypomina frittatę, choć w całości przyrządzana jest w piekarniku. Najczęściej używam do niej jaj gęsich (często można trafić na sztuki z podwójnym żółtkiem), które dzięki wyższej zawartości tłuszczu i charakterystycznej oleistości są wręcz stworzone do wypieków. Przygotowana z takich jaj zapiekanka po przekrojeniu wygląda jak delikatna terrina – to efekt, który dość trudno osiągnąć w zapiekance z kurzych jaj. Nie znaczy to oczywiście, że nie można użyć w tym przepisie jaj kurzych (trzy jaja gęsie odpowiadają mniej więcej 6-7 dużym jajkom kurzym), taka frittata będzie mieć po prostu nieco inną konsystencję. Nie żałuj przypraw (zwłaszcza pieprzu!) oraz świeżych ziół. Podobne danie możesz przyrządzić też np. z dodatkiem szparagów (ZOBACZ) lub bobu (ZOBACZ).

Sprawdź też:

Frittata z kwiatami cukinii i tymiankiem

Frittata z kwiatami cukinii i tymiankiem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 3 jaja gęsie (albo 6-7 kurzych)
  • 6 kwiatów cukinii (żeńskie, najlepiej z okrągłą cukinką)
  • sporo świeżego tymianku i oregano
  • pieprz
  • sól
  • trochę oleju kokosowego nierafinowanego do natłuszczenia foremek (może być też ghee / masło klarowane)

Frittata z kwiatami cukinii i tymiankiem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. W misce rozbełtaj jaja. Dodaj zioła i przyprawy. Wymieszaj.
  3. Opłukane i osuszone kwiaty cukinii wraz z mini cukinką przekrój wzdłuż na pół. Z każdego kwiatu usuń pręcik.
  4. Dwa małe naczynia do zapiekania (o średnicy ok. 10-12 cm) natłuść olejem kokosowym (lub masłem) i przelej do nich masę jajeczną. Zanurz w niej połówki kwiatów cukinii (po 6 połówek na porcję).
  5. Wstaw naczynia do piekarnika na ok. 25 minut. Podawaj od razu.

Frittata z kwiatami cukinii i tymiankiem

Przepis przygotowałem w ramach współpracy z Magazynem Kuchnia (publikacja w nr 09/2017)