Frittata z kwiatami cukinii i tymiankiem.
Dzięki sprzyjającej aurze kwiaty cukinii pojawiły się w tym roku wyjątkowo wcześnie, bo już na początku maja. Co sezon czekam na ten moment jak na szpilkach :-) a kiedy już nadejdzie, dodaję kwiaty niemal do wszystkiego. Można je piec, dusić, grillować, smażyć, gotować, jeść na surowo. Mnóstwo inspiracji znajdziesz tutaj.
Ta jajeczna zapiekanka bardzo przypomina frittatę, choć w całości przyrządzana jest w piekarniku. Najczęściej używam do niej jaj gęsich (często można trafić na sztuki z podwójnym żółtkiem), które dzięki wyższej zawartości tłuszczu i charakterystycznej oleistości są wręcz stworzone do wypieków. Przygotowana z takich jaj zapiekanka po przekrojeniu wygląda jak delikatna terrina – to efekt, który dość trudno osiągnąć w zapiekance z kurzych jaj. Nie znaczy to oczywiście, że nie można użyć w tym przepisie jaj kurzych (trzy jaja gęsie odpowiadają mniej więcej 6-7 dużym jajkom kurzym), taka frittata będzie mieć po prostu nieco inną konsystencję. Nie żałuj przypraw (zwłaszcza pieprzu!) oraz świeżych ziół. Podobne danie możesz przyrządzić też np. z dodatkiem szparagów (ZOBACZ) lub bobu (ZOBACZ).
Sprawdź też:
- Jak przyrządzić kwiaty cukinii?
- Inne przepisy: #FRITTATA #KWIATY CUKINII
Frittata z kwiatami cukinii i tymiankiem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 3 jaja gęsie (albo 6-7 kurzych)
- 6 kwiatów cukinii (żeńskie, najlepiej z okrągłą cukinką)
- sporo świeżego tymianku i oregano
- pieprz
- sól
- trochę oleju kokosowego nierafinowanego do natłuszczenia foremek (może być też ghee / masło klarowane)
Frittata z kwiatami cukinii i tymiankiem – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- W misce rozbełtaj jaja. Dodaj zioła i przyprawy. Wymieszaj.
- Opłukane i osuszone kwiaty cukinii wraz z mini cukinką przekrój wzdłuż na pół. Z każdego kwiatu usuń pręcik.
- Dwa małe naczynia do zapiekania (o średnicy ok. 10-12 cm) natłuść olejem kokosowym (lub masłem) i przelej do nich masę jajeczną. Zanurz w niej połówki kwiatów cukinii (po 6 połówek na porcję).
- Wstaw naczynia do piekarnika na ok. 25 minut. Podawaj od razu.
Przepis przygotowałem w ramach współpracy z Magazynem Kuchnia (publikacja w nr 09/2017)
Jeśli nie mam kwiatów, z samą cukinią też mogę upiec?
Tak, jak najbardziej!
Kiedy będą wyniki konkursu octo?
Już są –> facebook.com/facetikuchnia
Fajowe zapiekanki. Gdzie w Warszawie można kupić gęsie jaja?
Pod Halą Mirowską.
Ależ wytrawne to danie. Wygląda przepysznie!
:-)