• 6 jajek
  • 4 żeńskie kwiaty cukinii (czyli z małymi cukinkami)
  • 2 łyżki świeżo utartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine (opcjonalnie)

Frittata z kwiatami cukinii czyli kolejna propozycja z frittatowej manufaktury FiKa.

Frittata ma mnóstwo zalet. Jest nie tylko idealnym – moim zdaniem – daniem śniadaniowym, ale można też przyrządzić ją z wykorzystaniem mnóstwa różnych dodatków. Dzięki temu za każdym razem, gdy ma się ochotę na frittatę, można wypróbować nowe połączenia, choć baza, czyli sposób przygotowania i smażenia, pozostaje zawsze ta sama.

Dziś na patelnię trafiły kwiaty cukinii. Same kwiaty na wierzchu, a małe posiekane cukinki w środku. Jak zawsze – pyszne!

Frittata z kwiatami cukinii L_01

Przepisy na frittaty z innymi dodatkami znajdziesz tu: FRITTATY – PRZEPISY

PRZEPIS:

1. Opłucz kwiaty cukinii, usuń ze środka pręciki i odetnij małe cukinki. Posiekaj cukinki w plasterki.

2. Wbij do miski jajka, utrzyj do nich parmezan, dodaj sól i pieprz, a całość dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodaj posiekane cukinki.

3. Wlej na patelnię masę jajeczną i podsmaż, aż spód się zetnie. W trakcie smażenia nadrywaj lub podważaj lekko łopatką frittatę na krawędziach, tak by nadmiar masy jajecznej spływał pod spód omletu.

4. Gdy na wierzchu frittaty nie będzie już zbyt dużo płynnej masy jajecznej ułóż na niej kwiaty, dociskając je do środka.

5. Gdy spód będzie odpowiednio ścięty, zsuń frittatę na duży talerz, przykryj ją patelnią i odwróć na drugą stronę.

6. Smaż przez chwilę frittatę z drugiej strony, aż ładnie się zetnie.

7. By wierzch z kwiatami był na górze dania, musisz przykryć patelnię talerzem i ponownie odwrócić.

8. Gotową frittatę możesz skropić lekko oliwą extra vergine i doprawić pieprzem.

Smacznego!

Frittata z kwiatami cukinii L_07