• 5-6 jajek
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • łyżka startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Suszone pomidory bardzo dobrze komponują się z jajkami – nie tylko w postaci frittaty, ale też z najzwyklejszą jajecznicą. Wypróbujcie obydwa połączenia.

1. Pokrójcie pomidory na kawałki.

2. Wbijcie do miski jajka, utrzyjcie do nich łyżkę parmezanu, dodajcie sól i pieprz, a całość dobrze wymieszajcie trzepaczką.

3. Wlejcie na patelnię masę jajeczną, przez chwilę ją podsmażcie, a następnie równomiernie rozłóżcie na wierzchu pomidory.

4. Gdy spód frittaty się zetnie, zsuńcie ją na duży talerz, przykryjcie go patelnią i odwróćcie na drugą stronę. Tę czynność najlepiej wykonać, gdy na wierzchu omletu nie będzie już zbyt wiele płynnej masy jajecznej. By osiągnąć taki stan, można lekko ‘ponadrywać’ łopatką frittatę na krawędziach, tak by nadmiar masy spłynął pod jej spód. Pozwólcie omletowi się ściąć, i dopiero wtedy zsuńcie frittatę na talerz i obróćcie na drugą stronę.

5. Smażcie przez chwilę frittatę z drugiej strony; gotową zsuńcie na talerz.

6. Podzielcie frittatę na części, skropcie oliwą extra vergine według uznania oraz doprawcie pieprzem.

7. Świetnie smakuje z prostą sałatką z pomidorów, bazylii i zielonych oliwek.

Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka