• 6 jajek
  • 200 g świeżego szpinaku (ok. 100 g do frittaty i 100 g do sałatki)
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • wędzona papryka
  • trochę gałki muszkatołowej
  • ząbek czosnku
  • oliwa extra vergine

Frittata ze szpinakiem.

Kolejna propozycja na szybkie i pyszne śniadanie.

  1. Wbij do miski jajka, utrzyj do nich łyżkę parmezanu, dodaj pieprz, sól i paprykę, a całość dobrze wymieszaj trzepaczką.
  2. Na patelni rozgrzej masło i olej, wrzuć umyty wcześniej szpinak. Jeśli cały szpinak nie mieści się od razu, dodaj go na patelnię partiami, gdy wcześniejsza porcja się zredukuje. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, trochę startej gałki muszkatołowej i sporo pieprzu.
  3. Wlej na patelnię masę jajeczną i smaż do momentu, aż spód się zetnie. Zsuń frittatę na duży talerz, przykryj go patelnią i odwróć na drugą stronę. Tę czynność najlepiej wykonać, gdy na wierzchu omletu nie będzie już zbyt wiele płynnej masy jajecznej. By osiągnąć taki stan, można lekko podważyć łopatką frittatę na krawędziach, tak by nadmiar masy spłynął pod spód.
  4. Smaż przez chwilę frittatę z drugiej strony; gotową zsuń na talerz.
  5. Podziel omlet na porcje i przełóż na talerze.

Frittata ze szpinakiem (szybkie śniadanie w wersji de luxe) 11

Frittata ze szpinakiem (szybkie śniadanie w wersji de luxe) 3

Frittata ze szpinakiem (szybkie śniadanie w wersji de luxe) 4

Frittata ze szpinakiem (szybkie śniadanie w wersji de luxe) 7

Frittata ze szpinakiem (szybkie śniadanie w wersji de luxe) 1 MAIN