Frytki z ciecierzycy – z piekarnika.

Świetny materiał na frytki to nie tylko ziemniaki, bataty, dynia, brukiew czy seler, ale też ciecierzyca. A konkretnie – mąka z ciecierzycy, czyli sucha ciecierzyca mielona. Frytki z ciecierzycy to kolejny – po farinacie – warty zapamiętania pomysł na użycie mąki z ciecierzycy.

Takie frytki to popularna przekąska lub dodatek do potraw serwowany w południowej Francji i we Włoszech, a my spróbowaliśmy ich tego lata w Prowansji, w sympatycznej lokalnej restauracji Claudine & Chantal Sisteron.

Frytki z ciecierzycy

Ciasto na frytki przygotowuje się podobnie jak polentę, z tą różnicą, że do masy dodaje się tylko przyprawy. Dzięki temu – przy okazji – frytki są w 100% roślinne, czyli wegańskie. By uzyskać idealnie gładkie ciasto bez grudek, można odstąpić od tradycyjnej metody stosowanej przy polencie (mozolne mieszanie) i zamiast tego posłużyć się dobrym blenderem.

Frytki z ciecierzycy najczęściej smaży się w głębokim tłuszczu (jak frytki ziemniaczane), ale można je także upiec (tak jak w moim przepisie) albo po prostu obsmażyć na patelni. W Sisteron podano nam właśnie ciecierzycowe frytki z patelni.

Niezależnie od metody, na frytkach z ciecierzycy pojawia się chrupiąca skórka, choć smażone i pieczone nieco różnią się wyglądem. Te z piekarnika są lekko popękane, natomiast skórka frytek z patelni marszczy się, ale nie pęka. Przyrządzałem frytki w obydwu wersjach i każda jest równie smaczna. Pieczenie ma tę zaletę, że frytki są lżejsze i mniej kaloryczne (można ograniczyć ilość użytego tłuszczu).

Frytki są zwarte i bardzo smaczne. Można je przyprawiać na różne sposoby. Są znakomitym dodatkiem do dań warzywnych, ryb lub mięsa. Świetnie sprawdzą się też jako przekąska na imprezę, do filmu i takich tam ;-)

Frytki z ciecierzycy

Frytki z ciecierzycy

Frytki z ciecierzycy – SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 4 szklanki wody
  • 1 kopiasta łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka roztartej w moździerzu kolendry
  • sól
  • oliwa extra vergine

Frytki z ciecierzycy – PRZEPIS:

  1. Zagotuj wodę w dużym garnku.
  2. Wymieszaj w misce mąkę z przyprawami. Stopniowo dodaj mąkę do wody, mieszając.
  3. Gotuj przez kilka minut, nieustannie mieszając, do momentu aż cała woda zostanie wchłonięta i pozbędziesz się wszelkich grudek.
  4. Idealnie gładką strukturę masy bez jakichkolwiek grudek możesz uzyskać, przekładając ją na tym etapie do mocarnego blendera kielichowego albo używając blendera ręcznego, który zmiksuje gęste ciasto na gładko. Tradycyjny przepis raczej na to nie pozwala ;-) ale tak jest szybciej i skuteczniej.
  5. Płaskie naczynie ze ściankami, np. do zapiekania, wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niego masę. Masa powinna być gęsta, od razu zacznie tężeć. Wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin albo na noc.
  6. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  7. Wyjmij papier z masą z pojemnika i pokrój ją we frytki.
  8. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż frytki. Przy pomocy pędzelka natłuść frytki oliwą z dwu stron.
  9. Wstaw frytki do piekarnika na ok. 25 minut lub nieco dłużej. W połowie pieczenia możesz obrócić wszystkie na drugą stronę (spodnią stroną ku górze). Będą gotowe, gdy zaczną się lekko rumienić.

Sprawdź też:

Frytki z ciecierzycy

Frytki z ciecierzycy

Frytki z ciecierzycy

Frytki z ciecierzycy