NatureCook to seria garnków firmy Neoflam, wytwarzanych z gliny i minerałów. Jedna z czterech dostępnych wersji naczynia – NatureCook Suelo – trafiła do mnie w celach testowych.Zgodnie z deklaracją producenta, ‚NatureCook’ to najzdrowsze, w pełni ekologiczne i uniwersalne naczynia kuchenne. Sposób ich wytwarzania nawiązuje do garncarstwa z czasów epoki kamiennej – garnki wypalane są w temperaturze 1 250 stopni Celsjusza.

Garnek został przeze mnie wykorzystany do przygotowania duszonych porów pod ciastem francuskim.

Dzięki temu, w ramach przyrządzenia jednej potrawy, mogłem sprawdzić jakość i wygodę użytkowania naczynia zarówno na kuchence gazowej, jak i w piekarniku.

Garnek jest na tyle pojemny, że bez trudu można przyrządzać w nim jednogarnkowe potrawy dla 4 osób. Suelo nadaje się do wykorzystania w piekarnikach i kuchniach każdego rodzaju, z wyjątkiem kuchenek indukcyjnych.  Można myć go w zmywarce lub z użyciem stalowego zmywaka, przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Bardzo dobrze utrzymuje temperaturę potrawy – zapiekanka przez dość długi czas od wyjęcia z piekarnika pozostała gorąca.

Naczynie wyposażone jest w pokrywę i dwa nieduże uchwyty po bokach. Ten, kto przyzwyczajony jest do gotowania w garnkach z jednym, dłuższym uchwytem (np. z opcją odczepienia przed wstawieniem do piekarnika), może odebrać taką ‚konstrukcję’ jako pewną niedogodność – garnek używany na kuchence gazowej nieznacznie przemieszcza się przy mieszaniu składników, ale z drugiej strony jego ciężar dość skutecznie równoważy tę niewielką niestabilność. Otwór w pokrywie jest odpowiedniej wielkości, skutecznie odprowadza parę podczas przyrządzania potraw. Warto podkreślić, że pokrywa (i umiejscowiony w niej uchwyt) nie nagrzewa się podczas gotowania.

Ogólnie rzecz biorąc, NatureCook Suelo to bardzo solidnie i starannie wykonane naczynie, o przyjemnym dla oka wzornictwie (lekko zaokrąglona forma z płaską pokrywką). Prezentuje się tak atrakcyjnie, że danie można zaserwować w nim biesiadnikom bezpośrednio na stół.

Cechy:

Średnica dna: 22cm
Średnica w najszerszym punkcie: 24 cm
Wysokość: 8 cm
Pojemność: 2,4 litra
Materiał: glina i minerały
Kolorystyka: garnek wewnątrz i na zewnątrz – czarny, pokrywa – jasnozielona z motywem liści
Gwarancja: 24 miesiące
Cena: 199 zł (z VAT)

 

Nie nadaje się do gotowania na indukcji
Można myć w zmywarce
Gdzie kupić: sklep internetowy Neoflam lub punkty sprzedaży stacjonarnej w całej Polsce.

Poza testem, polecam również używane przeze mnie:

a) plastikowe deski do krojenia Neoflam, wyposażone w skuteczne ‚hamulce’, przeciwdziałające ślizganiu się deski po kuchennym blacie, oraz okalające powierzchnię do krojenia rowki, gromadzące ściekające płyny, a także

b) nóż szefa kuchni z powłoką ceramiczną Neoflam (ostrze 20,5 cm) – dzięki ceramicznej powłoce, żywność ani substancje płynne nie przywierają do ostrza; po umyciu nóż schnie błyskawicznie.

Dodatkowo, tych, którzy wytrwali w lekturze i dotarli do końca tego tekstu, zapraszam do KONKURSU, w którym można powalczyć o garnek NatureCook Suelo.