• 7 dojrzałych pomidorów malinowych
  • ok. 150 g dobrej jakości chleba
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny
  • bazylia do dekoracji

Gazpacho z pomidorów malinowych.

Schłodzone gazpacho, przygotowane z dojrzałych i soczystych pomidorów dojrzewających w letnim słońcu to jedna z najlepszych rzeczy, jakie kojarzą mi się z latem.

Zamawiając tę zupę w jej (hiszpańskiej) ojczyźnie, najlepiej w jakiejś zakamuflowanej knajpce dla miejscowych, nietrudno zauważyć, że nie jest ona wcale tak intensywnie czerwona, jak przedstawia się ją na przykład zwykle w naszym kraju.

W zależności od ilości dodanego do gazpacho chleba, jak również od lokalu, który tę zupę serwuje, przybiera ona barwę nawet brunatną czy niemal brązową.

Warto dostosować przepis do własnych upodobań, manewrując proporcjami pomidorów, chleba, dodatkowych składników czy przypraw. Kiedy już wypracujesz idealną dla siebie recepturę, wciąż będziesz do niej wracać. Zwłaszcza wtedy, gdy za oknem słońce praży niemiłosiernie, jakby chciało nam w dwójnasób wynagrodzić przydługą i nieprzyjazną zimę.

Gazpacho L_02

PRZEPIS:

  1. Pokrój chleb w kromki, odetnij skórki i zalej w misce niewielką ilością wody.
  2. Pomidory obierz ze skórki i pokrój na większe kawałki. Pokrój paprykę oraz rozgnieć obrane ze skórki ząbki czosnku.
  3. W blenderze zmiksuj pomidory, paprykę, chleb, czosnek, trochę oliwy oraz niewielki chlust octu. Dojrzałe pomidory powinny być na tyle soczyste, że nie będzie potrzeby dolewania wody.
  4. Zmiksowaną zupę dopraw solą i pieprzem oraz ewentualnie octem.
  5. Wstaw gazpacho na godzinę do lodówki.
  6. Nalej gazpacho do szklanek i dodaj trochę oliwy. Udekoruj bazylią.

Gazpacho L_10

Gazpacho L_04