Goodio: It’s all good – surowa organiczna czekolada z Helsinek.

Co się wydarzyło, kiedy Jukka Peltola, spec od gier z Rovio Entertainment (firmy, która stworzyła i wylansowała Angry Birds) zainteresował się jakością żywności i jej wpływem na samopoczucie? Powstało Goodio.

Goodio to młoda, ale za to prężna fińska marka organicznych i surowych czekolad, powstała w 2015 roku w Helsinkach.

Goodio hołduje kilku podstawowym, jasno określonym regułom, które stanowią zarazem środek oraz cel trzech ojców założycieli tego przedsięwzięcia. To jakość, trwałość, dobre samopoczucie oraz transparentność w obszarze pochodzenia, pozyskiwania i przetwarzania produktów, z których powstaje czekolada.

Ziarno kakao pochodzi z farm w Ameryce Południowej i Afryce. Rozcierane jest w manufakturze w Helsinkach przy pomocy kamiennych żaren (proces trwa 72 godziny), co przekłada się na charakterystyczną, inną niż w klasycznie konszowanych tabliczkach, strukturę produktu. Wszystkie czekolady wytwarzane są ręcznie z surowego kakao, które dzięki przetwarzaniu na zimno pozostaje bogate w antyoksydanty. Jako słodzidło służy cukier z kwiatu palmy kokosowej – taki sam, jak ten dodawany do znanych wszystkim polskich słodyczy z surowego kakao –> Cocoa.

Ekipa Goodio deklaruje, że granicy ich perspektywy nie wyznacza zysk, a dopracowane w szczegółach produkty (opakowania to też strzał w 10!) wydają się uwiarygadniać tę tezę.

Czekolady Goodio to produkty inspirowane Finlandią – nordyckimi smakami i lokalnymi bogactwami natury. Powstają z czystych surowców organicznego pochodzenia, bogatych w składniki odżywcze i klasyfikowanych jako superfoods. Jest tu i dzika jagoda, i tak charakterystyczny dla Północy rokitnik, i korzeń lukrecji, a także m.in. – w jednej z tabliczek – peruwiańskie kakao Pure Nacional.

Po 2 latach od startu marka jest obecna w 5 krajach: w Finlandii, Szwecji, UK, USA i Hong Kongu. Polska pewnie nigdy nie znajdzie się na tej liście ;-), ale nawet jeśli nie wybieracie się w najbliższym czasie do Helsinek, czekoladę możecie zamówić również online. Co ciekawe, cena tabliczki w sklepie internetowym jest dokładnie taka sama jak na lotnisku Helsinki-Vantaa, gdzie Goodio kosztują 5,99 EUR za sztukę. Niestety, było tam dostępnych tylko kilka smaków (mamy miętę i rokitnik), a online można nabyć wszystkie dostępne wersje.

Czekolady są małe – 48 g, na jeden raz dla 2 głodnych ludzików. Kamienne żarna zapewniają fajną strukturę, a smak tabliczki z rokitnikiem to doskonała mikstura bardzo mocno zaznaczonego anyżu, kwaskowatego rokitnika i słodkawego korzenia lukrecji. Jest tu niby tylko 53% kakao, ale właściwy dobór składników i rozsądnie dawkowany cukier sprawiają, że czekolada nie wydaje się ani przesłodzona ani za mało kakaowa. Znakomita, idealnie wyważona kompozycja 🙂

Produkt organiczny, wegański, bez soi, bez laktozy i bezglutenowy (certyfikowany jako gf)

Opakowanie: kartonik i folia
Waga: 48 g
Skład: kakao, cukier z kwiatów palmy kokosowej, masło kakaowe, płatki kokosowe, puder z rokitnika, anyż, korzeń lukrecji.
Może zawierać śladowe ilości nerkowców.
Zawartość kakao 53%. Wszystkie składniki są certyfikowane jako pochodzące z upraw bio/eko.

Producent: Helsingin Suklaatehdas Oy (Goodio), Finlandia
Cena: 5,99 EUR

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!