• 2 szklanki mleka pełnotłustego
  • 130 g gorzkiej czekolady wysokiej jakości (pastylki albo posiekana czekolada z bloku)
  • różowa sól himalajska
  • opcjonalnie: 1 łyżka miodu albo brązowego cukru (ja nie używam)

Filiżanka zimowej przyjemności.

Pyszna gorąca czekolada z dokładnie 2 składników – pełnotłustego mleka oraz możliwie najlepszej jakości gorzkiej czekolady 82%. Zwracajcie uwagę na skład czekolady, której używacie – dobra czekolada nie powinna zawierać żadnych dodatków poza masą kakaową, masłem kakaowym i cukrem.

1. Podgrzej mleko w średnim garnku.

2. Do ciepłego mleka wrzuć czekoladę i mieszaj delikatnie do momentu, aż ładnie się rozpuści. Jeśli chcesz, by gorąca czekolada była naprawdę gęsta, gotuj ją na małym ogniu przez 3-4 minuty, nieustannie mieszając. Cały czas miej czekoladę na oku, ponieważ podczas gotowania – zwłaszcza na początku – lekko wrząca mikstura może nieco bulgotać i pryskać.

3. Kiedy czekolada będzie gotowa, spróbuj, i jeśli wolisz słodsze smaki, dodaj nieco miodu albo brązowego cukru.

4. Dodaj odrobinę gruboziarnistej soli (np. białej lub różowej himalajskiej).

5. Podawaj na gorąco w małych filiżankach, np. jak do espresso. Czekoladę można również, po wystudzeniu, wstawić na kilka godzin do lodówki – przybierze wtedy postać gęstego kremu.

Czekolada dodatkowo zyskuje na smaku, jeśli odstawi się ją na kilka godzin, a następnie ponownie podgrzeje.

Podane proporcje składników powinny wystarczyć na 6 małych filiżanek. Na zdjęciu widać 5, ponieważ zawartość jednej zniknęła od razu ;-)

Jedna porcja = 150 kcal.

Smacznego!

Goraca czekolada L_04

Goraca czekolada L_07