• 500 g kaszy jaglanej
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g nasion słonecznika
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g ziarna konopi
  • 50 g nerkowców
  • 50 g orzechów pecan
  • 50 g orzechów brazylijskich
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 100 g nasion siemienia lnianego
  • 30 g amarantusa ekspandowanego (popping)
  • 2 laski wanilii (albo 2 łyżeczki pasty z wanilii)
  • 270 g miodu

Granola z kaszy jaglanej – w sam raz na zdrowe i pożywne śniadanie.

Domowa granola z kaszy jaglanej to bardzo dobra opcja zwłaszcza wtedy, kiedy do przygotowania bezglutenowej granoli nie chcesz używać bezglutenowych płatków owsianych (z czystego, certyfikowanego owsa), które wciąż są dość trudno dostępne, a jednocześnie znacznie droższe od zwykłych płatków owsianych (czyli takich, które nie mają certyfikatu glutenfree).

Do zrobienia granoli z jaglanki zainspirował mnie… mój własny przepis na BATONY MUSLI Z KASZĄ JAGLANĄ.

Kasza jaglana, która stanowi bazę jaglano-orzechowej granoli nie wymaga wcześniejszego gotowania – wystarczy, że upraży się w piekarniku, podobnie jak w przepisie na ww. BATONY. Uprażona jaglanka z orzechami i miodem bardzo przypomina w smaku znane wszystkim sezamki:-)

Jednym ze składników jest tu też surowe niełuskane ziarno konopi. Może dlatego granola jest tak uzależniająca?;-) A tak poważnie, ziarno konopi to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka. Ziarno konopi ma lekko orzechowy smak; nadaje się do jedzenia na surowo, prażenia, pieczenia i gotowania.

Gotowa granola ma postać grudek, które dodatkowo można pokruszyć na mniejsze kawałki.

Granola z kaszy jaglanej

Granola z kaszy jaglanej

Granola z kaszy jaglanej – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Wymieszaj w misce suche składniki: kaszę, pestki, nasiona, ziarno konopi (ZOBACZ), orzechy i amarantus.
  3. Wlej do miski płynny miód. Jeśli miód jest zbyt gęsty, lekko go podgrzej. Dodaj wanilię. Dokładnie wymieszaj – tak by miód pokrył całą suchą masę – ZOBACZ.
  4. Wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ZOBACZ) i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Co 10 minut wyjmij masę z piekarnika, przemieszaj łyżką i wstaw ponownie. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz granolę jeszcze przez 15 minut.
  5. Wyjmij masę z piekarnika i odstaw na 15 minut do lekkiego ostygnięcia, po czym przełóż do dużego i w miarę płaskiego ceramicznego naczynia (dzięki temu upieczona masa po zastygnięciu nie przyklei się do papieru do pieczenia) .
  6. Kiedy masa całkiem wystygnie, rozdrobnij ją łyżką lub nożem na grudki pożądanej wielkości.
  7. Tak przygotowaną granolę możesz przechowywać przez kilka tygodni.

Smacznego!

Granola z kaszy jaglanej

Granola z kaszy jaglanej