• 8 kwiatów cukinii (żeńskich - z małymi cukinkami)
  • ok. 100 g ricotty
  • trochę rodzynek
  • dwie łyżki miodu
  • trochę whisky lub innego mocnego alkoholu
  • oliwa extra vergine

Kolejny sposób na przyrządzenie kwiatów cukinii – na grilla z nimi!

Kwiaty cukinii, pomimo kruchości i delikatności, nadają się do przygotowania w wielu wariantach. Można usmażyć je w tempurze na głębokim tłuszczu (PRZEPIS), upiec (PRZEPIS), udusić (PRZEPIS), czy wreszcie ugrillować. Co więcej, tym razem postanowiłem przygotować je na słodko.

1. Namoczcie rodzynki w whisky i odstawcie na godzinę lub dłużej.

2. Wymieszajcie ricottę z miodem i rodzynkami.

3. Delikatnie usuńcie pręciki z wnętrza kwiatów cukinii i dokładnie opłuczcie kwiaty.

4. Delikatnie nadziejcie kwiaty ricottą i zwińcie płatki u góry, tworząc coś na kształt torebki.

5. Rozgrzejcie mocno patelnię grillową i usmażcie na niej kwiaty cukinii, aż zmiękną. Kwiaty są bardzo delikatne, dlatego obróćcie je na drugą stronę tylko raz. Powinno im wystarczyć kilka minut.

6. W tym czasie wymieszajcie trochę whisky, w której moczyły się rodzynki, z miodem i odrobiną oliwy. Tak powstałym dressingiem polejcie gotowe kwiaty.

Smacznego!

Kwiaty cukinii grillowane L_03