- 8 kwiatów cukinii (żeńskich - z małymi cukinkami)
- ok. 100 g ricotty
- trochę rodzynek
- dwie łyżki miodu
- trochę whisky lub innego mocnego alkoholu
- oliwa extra vergine
Kolejny sposób na przyrządzenie kwiatów cukinii – na grilla z nimi!
Kwiaty cukinii, pomimo kruchości i delikatności, nadają się do przygotowania w wielu wariantach. Można usmażyć je w tempurze na głębokim tłuszczu (PRZEPIS), upiec (PRZEPIS), udusić (PRZEPIS), czy wreszcie ugrillować. Co więcej, tym razem postanowiłem przygotować je na słodko.
1. Namoczcie rodzynki w whisky i odstawcie na godzinę lub dłużej.
2. Wymieszajcie ricottę z miodem i rodzynkami.
3. Delikatnie usuńcie pręciki z wnętrza kwiatów cukinii i dokładnie opłuczcie kwiaty.
4. Delikatnie nadziejcie kwiaty ricottą i zwińcie płatki u góry, tworząc coś na kształt torebki.
5. Rozgrzejcie mocno patelnię grillową i usmażcie na niej kwiaty cukinii, aż zmiękną. Kwiaty są bardzo delikatne, dlatego obróćcie je na drugą stronę tylko raz. Powinno im wystarczyć kilka minut.
6. W tym czasie wymieszajcie trochę whisky, w której moczyły się rodzynki, z miodem i odrobiną oliwy. Tak powstałym dressingiem polejcie gotowe kwiaty.
Smacznego!
Kurcze, jakoś żal by mi było zebrać kwiaty z działki i nie mieć później cukinii :) a na okolicznych straganach nigdy ich nie uświadczyłam..
Mnie by było żal nie zjeść ;-) Cukinia jest tak łatwo dostępna, że szkoda byłoby nie wykorzystać takiej okazji. Kwestia perspektywy :-)
I jak to potem jesz?
Same nadziane kwiaty, czy te łodygi też?
To nie łodygi, tylko małe cukinie, które można jeść nawet na surowo :-)
Jem w całości, pozdrawiam
Bardzo apetyczne!
Mam kwiaty! Będę dziś próbować, jeszcze nie zdecydowałam który przepis ale wreszcie zrobię coś z kwiatów cukinii :) :)
Pyszne składniki, teraz trzeba tylko zdobyć kwiaty cukinii…
Brzmi pysznie i ślicznie wygląda
w tym roku mam plan się z nimi zmierzyć – zetnę część kwiatów nim przeobrażą się w cukinie