- 1 świeży ananas
- kilka plasterków szynki serrano lub prosciutto
- 1/2 pomarańczy
- 4 łyżeczki miodu
Serrano lub prosciutto świetnie pasują do owoców.
Nie wiedzieć czemu, zwykle zestawia się je z melonem, choć przecież równie dobrze (a moim zdaniem nawet lepiej, przynajmniej jeśli wziąć pod uwagę dostępne w PL, często niezbyt smaczne, melony) szynka będzie pasować do arbuza, gruszki czy (koniecznie świeżego, nigdy z puszki, ananasa).
Smażony, pieczony lub grillowany ananas nabiera dodatkowego, fajnego posmaku.
PRZEPIS:
- Odetnij od ananasa górną część z liśćmi oraz spód, a następnie nożem oddziel skórę od miąższu. Obrany ananas przekrój wzdłuż na pół, a każdą połowę (w zależności od wielkości owocu) pokrój wzdłuż na kolejne 3-4 części. Następnie, usuń twardszy środek, pozostawiając sam miękki i słodki miąższ.
- Każdy kawałek ananasa owiń plastrem szynki.
- Smaż ananasy na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
- W tym czasie przygotuj dressing – wymieszaj sok z połowy pomarańczy z miodem.
- Gotowego ananasa podawaj skropionego dressingiem.
Ananas? Pewnie pyszny ;)
Polubisz? https://www.facebook.com/photo.php?fbid=311668045601805&set=a.311667845601825.57119.213056428796301&type=1&theater ;)
Zapraszam do siebie ;) http://nutinkowewypieki.blogspot.com/
Uwielbiam ananasa… :D Więc z pewnością spróbuję z nim czegoś nowego :)
Bardzo smaczne połączenie