• 2 steki z halibuta
  • 100 g ryżu tricolore (mieszanka ziaren ryżu parboiled, czerwonego i dzikiego)
  • 400 g mrożonej marchewki paryskiej
  • trochę listków mięty
  • pieprz, sól

To lekkie, a zarazem pożywne danie. Rozejrzyjcie się za okrągłą, delikatną, świetnie prezentującą się marchewką paryską; jeśli na nią nie traficie, możecie zastąpić ją mini marchewkami albo po prostu świeżą marchwią, pokrojoną w kostkę.

1. Ugotujcie ryż wg przepisu na opakowaniu.

2. Marchew ugotujcie na parze (ok. 8 minut).

3. Podczas gotowania marchewki, rozgrzejcie mocno patelnię grillową, a następnie ułóżcie oprószone solą i pieprzem steki na patelni – stroną bez skóry. Po chwili poruszcie ryby łopatką, żeby nie przywarły. Smażcie steki przez 1,5 – 2 minuty, a później ostrożnie przewróćcie je na drugą stronę. Po kolejnych 1,5 – 2 minutach ryba będzie gotowa.

4. Przełóżcie steki na talerze.

5. Wymieszajcie ryż z marchewką i miętą, doprawcie pieprzem i podawajcie wraz z rybą.

Smacznego!

halibut-i-marchew-paryska-1 MAIN