- 1 grubszy kawałek halloumi
- 10 krewetek Black Tiger
- ok. 300g świeżego zielonego groszku
- pół świeżej natki pietruszki
- pół małego pęczka świeżego szczypiorku
- pół papryczki chilli
- cytryna
- oliwa extra vergine
- glassa balsamiczna
- pieprz, sól
- trochę suszonej wędzonej papryki
- przyprawa Seafood Rub (mieszanka ziół do dań rybnych i owoców morza, Hambleden)
Danie, które świetnie wygląda i tak samo smakuje, czyli trochę niebanalnego luksusu na talerzu.
1. Świeży groszek ugotujcie i przełóżcie do malaksera, wlejcie sok z połowy cytryny, dodajcie pietruszkę, pieprz oraz szczyptę soli.
2. Zmiksujcie całość, następnie dodajcie odpowiednią ilość oliwy extra vergine, i miksujcie aż do uzyskania gładkiej pasty.
3. Przygotujcie sos – wymieszajcie trochę soku z cytryny z oliwą oraz glassą balsamiczną (Monini). Używam glassy, by uzyskać sos o gęstszej konsystencji i wyraźnym, słodkawym posmaku. Dodajcie połowę posiekanej papryczki chilli (bez pestek) oraz szczyptę przyprawy Seafood Rub*.
4. Krewetki obtoczcie w odrobinie oleju i pieprzu oraz szczypcie wędzonej papryki.
5. Przekrójcie halloumi na dwa cieńsze plastry.
6. Rozgrzejcie mocno patelnię grillową i usmażcie jednocześnie halloumi oraz krewetki.
7. Na talerz wyłóżcie porcję pasty z groszku, na niej ułóżcie plaster halloumi, a na nim kilka (tu: 5) krewetek.
8. Polejcie sosem krewetki i ser, oraz talerz dookoła potrawy. Danie oraz talerz posypcie drobno posiekanym szczypiorkiem.
*organiczna mieszanka ziół i warzyw do dań rybnych i z owoców morza; skład: sól morska, nasiona selera, pieprz czarny, oregano, pieprz różowy, papryka, gorczyca, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, goździki, imbir.