• 1 grubszy kawałek halloumi
  • 10 krewetek Black Tiger
  • ok. 300g świeżego zielonego groszku
  • pół świeżej natki pietruszki
  • pół małego pęczka świeżego szczypiorku
  • pół papryczki chilli
  • cytryna
  • oliwa extra vergine
  • glassa balsamiczna
  • pieprz, sól
  • trochę suszonej wędzonej papryki
  • przyprawa Seafood Rub (mieszanka ziół do dań rybnych i owoców morza, Hambleden)

Danie, które świetnie wygląda i tak samo smakuje, czyli trochę niebanalnego luksusu na talerzu.

1. Świeży groszek ugotujcie i przełóżcie do malaksera, wlejcie sok z połowy cytryny, dodajcie pietruszkę, pieprz oraz szczyptę soli.

2. Zmiksujcie całość, następnie dodajcie odpowiednią ilość oliwy extra vergine, i miksujcie aż do uzyskania gładkiej pasty.

3. Przygotujcie sos – wymieszajcie trochę soku z cytryny z oliwą oraz glassą balsamiczną (Monini). Używam glassy, by uzyskać sos o gęstszej konsystencji i wyraźnym, słodkawym posmaku. Dodajcie połowę posiekanej papryczki chilli (bez pestek) oraz szczyptę przyprawy Seafood Rub*.

4. Krewetki obtoczcie w odrobinie oleju i pieprzu oraz szczypcie wędzonej papryki.

5. Przekrójcie halloumi na dwa cieńsze plastry.

6. Rozgrzejcie mocno patelnię grillową i usmażcie jednocześnie halloumi oraz krewetki.

7. Na talerz wyłóżcie porcję pasty z groszku, na niej ułóżcie plaster halloumi, a na nim kilka (tu: 5) krewetek.

8. Polejcie sosem krewetki i ser, oraz talerz dookoła potrawy. Danie oraz talerz posypcie drobno posiekanym szczypiorkiem.

*organiczna mieszanka ziół i warzyw do dań rybnych i z owoców morza; skład: sól morska, nasiona selera, pieprz czarny, oregano, pieprz różowy, papryka, gorczyca, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, goździki, imbir.